Tgrt Haber

Trafik sigortasında poliçe oyunu! Acenteler arka yoldan zam yaptı, mağdur sayısı arttı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, NTV
09 Şubat 2024 16:05 - Güncelleme : 09 Şubat 2024 16:09
Trafik sigortasında poliçe oyunu! Acenteler arka yoldan zam yaptı, mağdur sayısı arttı

Trafik sigortasında sorunlar büyüyor. Poliçe mağdurları artarken sigorta şirketleri fiyat teklifi vermiyor. Bunun yerine arka yoldan zam yapan şirketlerin olduğu iddia ediliyor. Sigortaya erişimde yaşanan zorluk araç sahiplerini çıkmaza soktu.

Trafik sigortasına ocak ve şubat aylarında yüzde 10’ar zam yapıldı. Ama sektör yetkilileri bunun maliyetleri karşılamadığını altında kaldığını ve oranın yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Bunun yerine arka yoldan zam yapan şirketlerin olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre sigorta yapmak istemeyenler de teknik sorunları bahane ediyor. Ek teminat ve çekici gibi hizmetler için de çok yüksek paralar isteniyor.

TOBB Sigorta İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut NTV’ye poliçe yapılmadığı, ek para istendiği, maliyeti karşılamadığı için ek ödeme istendiğine dair iddiaları değerlendirdi.

SİGORTAYA ERİŞİM ZORLAŞTI

Sigorta sektörüne ilişkin iddiaların doğru olduğunu belirten Levent Korkut, “Poliçeye erişim şu sıralarda birazcık zor. Biz acenteler bu konuda çok zorlanıyoruz. Ama tabi ki geçen seneden yapılmış bu sene vadesi gelen poliçelerde yenilenmeyen söz konusu olmayıp trafiğe yeni çıkan araçlarda günün sonunda poliçe bulmama gibi bir durum söz konusu değil. Ancak, erişim oldukça zor ve biz acenteler olarak hizmeti veren kişiler olarak oldukça zorlanıyoruz.  Bizler de Sigortacılık Denetleme Kurumu tarafından buna kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz. 19 Şubat’ta Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde kurulan Trafik Teklif Platformu’nun devreye giriyor. Yüzde 50-60 bu sorunu çözecek gibi gözükse de bize göre burada birkaç maddede çekincemiz var. Paydaşlar bir araya gelip kalıcı bir çözüm bulmalıyız.” diye konuştu.

HASAR ONARIM BEDELİ SİGORTA FİYATLARINI ARTIRDI

Korkut, ek teminat ve çekici gibi hizmetler ve sigorta fiyatlarında artış yaşandığını dikkat çekerek, “Kamuoyunun bilmesinde yarar var. Aralık ayı itibariyle sektör büyük zarar etti. Bunun nedeni de yargının benzer olaylarda farklı kararlar vermesidir. Eş değer parça vardı Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Bunda belirli zararlarda tavan sınır belirlenmediği sürece fiyatlar daha da yükselecektir. Fiyatlar kurtarmıyor. Ocak ayında yüzde 10 arttı fiyatlar, şimdi şubat ayında da yüzde 10 arttı. Ancak teminatlar yüzde 60 yükseldi. Enflasyon, kurun yukarıya doğru gitmesi, ekonomideki belirsizlik nedeniyle de hasar onarım fiyatları da ileriye doğru yürüdü. Bunun köklü bir çözüme kavuşması gerekiyor.” dedi.  

ACENTELER FİYAT TEKLİFİ VERMİYOR

Kanuni olarak Türkiye'de 29 milyon aracın yaptırması gereken Zorunlu Trafik Sigortası​'nda 2 yıldır süren sıkıntı halen devam ediyor. Özellikle son aylarda had safhaya çıkan sorunlar, şirketlerin poliçe kesmemesine neden oluyor.

Tarife'ye göre 6 bin 300 TL'ye kesilecek bir trafik poliçesine fiyat teklifi vermeyen birçok sigorta şirketi, sistemlerinde hata gösterip sadece zorunlu poliçeyi kesmiyorlar. Kamuya ait sigorta şirketi ise, bayilerine gün içinde kullanılmak üzere kasko veya elementer poliçe kesilince, 1'e 1 trafik poliçe kesme imkanı veriyor.

POLİÇE BEDELİNE YÜZDE 50  FARK YANSITIYORLAR

Özel birçok sigorta şirketi ise, ek mali tazminat ve çekici hizmeti gibi basit konuları ilave ederek, poliçe bedeline yüzde 50 gibi yüksek farklar çıkartarak mecburi trafik poliçesi kesmeyi kabul ediyorlar.

Trafik sigortasında poliçe oyunu! Mağdur sayısı arttı, acentelerin arka yoldan zam yaptığı iddia ediliyor - 1. Resim

POLİÇE MAĞDURU ARTTI

Türkiye'de kontrol edilmediği için 2 sigorta şirketinin içlerinin boşaltılıp, yüzbinlerce poliçe mağduru oluştuğu bir dönemde, trafik sigortalarını tarife üzerinden kesmemekte direten şirketlere, ciddi bir müeyyide de uygulanmıyor.

Gününde trafik poliçesini yenileyemeyen vatandaş ise araç kullanmaktan vazgeçiyor. Devlete Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) 2023 de katlamalı ödeyen araç sahipleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın trafik sigortasındaki arıza ve ek teminat ile zamlı poliçe oyununa son vermesini bekliyorlar.

TRAFİK TEKLİF PLATFORMU DEVREYE ALINIYOR

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasındaki arz sorununu çözmek ve sigortalıların mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nezdinde kurulan Trafik Teklif Platformu’nun çalışma usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla bir genelge yayınlamıştı. Platforma üyelik, aracılık sözleşmesi, teklif verilmesi ve poliçe düzenlenmesine ilişkin maddelerin yer aldığı genelge 19 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Trafik sigortasında poliçe oyunu! Mağdur sayısı arttı, acentelerin arka yoldan zam yaptığı iddia ediliyor - 2. Resim

ŞİRKETLER İÇİN PLATFORMA ÜYELİK ZORUNLU

SEDDK’dan yapılan açıklamada, genelge ile kurulan Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu'nun, sigorta aracıları (acente ve broker) tarafından sigorta şirketlerinden karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası için teklif alınması ve söz konusu teklifle şirket ekranlarından poliçe düzenlenmesi için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nezdinde kurulan bilişim temelli bir platform olduğu kaydedildi.

Açıklamada "Şirketler için Platforma üyelik zorunludur. Aracılar için Platforma üyelik isteğe bağlı olup aracılar tarafından üyelik ücreti ödenecektir. Şirkete olan aracı komisyon borcunu veya SBM’ye Platform üyelik ücretini ödemeyen aracının üyeliği askıya alınır. Platformda iki çeşit aracılık ilişkisi mümkündür. Birincisi, mevcut durumda kurulmuş olan aracılık ilişkileri, ikincisi ise münhasıran Platform üzerinden poliçe üretilmesi için Platform Aracılık Sözleşmesi ile kurulabilecek aracılık ilişkisidir" değerlendirmesi yapıldı.

10 DAKİKADA TEKLİF ALINACAK

Platform Aracılık Sözleşmesi kurulmasının her iki taraf için isteğe bağlı olduğu, sözleşmenin kurulması ve sonlanmasına ilişkin işlemler genel hükümlere tabi bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

"Platform Aracılık Sözleşmesinin kurulmasında; teminat mektubu sunulması ya da kefalet sigortası istenemez. Sadece bir sigorta şirketi ile çalışılması gerektiğine ilişkin sınırlama konulamaz. Portföy hakkına zarar verecek herhangi bir düzenleme yapılamaz. Platformun çalışma sistematiği iki faza ayrılmıştır. Birinci fazda sigorta aracılarının hâlihazırda anlaşması olan sigorta şirketlerinden 10 dakikalık süre içinde teklif alacaktır. Söz konusu şirketler tarafından verilecek teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecektir."

Süresi içinde birinci fazdaki şirketlerden teklif alınamaması durumunda Platform Aracılık Sözleşmesi kapsamında aracılık ilişkisi kurulan diğer sigorta şirketlerinden teklif alınabilecek olan ikinci faza geçileceği belirtilen açıklamada, "Bu fazda da 10 dakika içinde söz konusu şirketler tarafından teklif verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecektir. Sigorta şirketleri, Platform üzerinden verilen teklifler ile düzenlenecek poliçelerin prim tahsilatına (taksit sayısı vb.) ilişkin olarak Platform haricinde düzenlenen poliçelere kıyasla zorlaştırıcı koşullar belirleyemeyecektir. Şirketler tarafından teklif verilmemesi ve verilen teklif ile gün sonuna kadar poliçe tanzim edilmemesi poliçe düzenlemekten kaçınma hali olarak kabul edilecektir" bilgisi verildi.

Kaynak: TGRT Haber, NTV

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...