Tgrt Haber

Son dakika: 2 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı! Emekli ve memur maaşı zam farkı şimdiden oluştu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
04 Eylül 2023 10:02 - Güncelleme : 04 Eylül 2023 10:31
Son dakika: 2 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı! Emekli ve memur maaşı zam farkı şimdiden oluştu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Memur ve memur emeklisi ile sözleşmeli personelin maaş zammına ek alacağı enflasyon farkının 2 aylık karşılığı da ortaya çıktı. İşte memurun ağustos ayı enflasyon farkı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon​ rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 arttı.

ENFLASYON FARKI AĞUSTOS AYINDA KAÇ OLDU?

Memur​ ve memur emeklisi ve sözleşmeli personel için 12.5'luk enflasyon farkı oluştu. Toplamda 18 puanlık oluşmuş bir ocak ayı zammı oluştu. 

2 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Memur ve emeklilerin ocak ayında alacağı maaş zammına ek olarak verilen zam oranını belirleyecek enflasyon farkıda yavaş yavaş netleşmeye başladı. İki aylık enflasyon farkı da ortaya çıktı. Şimdiden yüzde 12.5'luk bir enflasyon farkı oluştu. Önümüzdeki 4 ay boyunca yani eylül, ekim, kasım ve aralık ayında açıklanacak olan TÜFE​ oranları zamların belirlenmesinde etkili olacak. Memurlara bu yılın ikinci 6 ayı için, yüzde 6 toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkı verilecek.

İLK ALTI AYLIK ENFLASYON ORANI YÜZDE KAÇ OLMUŞTU?

Ocak-Haziran döneminde açıklanan tüm TÜFE rakamlarına göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olmuştu. Enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklilerinin zamlarına eklendi.

TEMMUZ AYI ENFLASYONU NE OLMUŞTU?

TÜİK'e göre, temmuzda TÜFE yüzde 9,49 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi.

Böylelikle memur ve memur emeklileri sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 17,77, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zamma hak kazandı.

EMEKLİ​ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar ocak ayında yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Temmuz ayı için yüzde 6'lık toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Soner 4 Eylül 2023 10:30

En düşük maaş 30 bin olması lazım yeni senede 20 bin in üstünde asgari olmazsa kimse çalışmaz

Sonraki Haber Yükleniyor...