Tgrt Haber

TÜİK tek tek açıkladı! Hanehalkının en çok para harcadığı alan belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
11 Haziran 2024 10:03 - Güncelleme : 11 Haziran 2024 12:57
TÜİK tek tek açıkladı! Hanehalkının en çok para harcadığı alan belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu hanehalkı tüketim harcamalarına ilişkin verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı.

Türkiye​ İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ve hane halkı bütçesine ve tüketim​ eğilimlerine ışık tutan verilere göre Türkiye​'de en çok harcamakonut​ ve kiraya yapıldı. İkinci sırayı %21,9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırayı ise %20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı.

EN DÜŞÜK PAY SİGORTANIN

Toplam tüketim​ harcamalarında en düşük payı alan harcama​ türleri ise %0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, %1 ile eğitim hizmetleri ve %1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları oldu.

Hanelerin tüketim​ harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim​ harcaması kullanılmaktadır. Aylık ortalama tüketim​ harcaması hane halkı başına 24 bin 383 TL ve eşdeğer fert başına 12 bin 521 TL olarak tahmin edildi.

TÜİK, tek tek açıkladı, hanehalkının en çok para harcadığı alan belli oldu - 1. Resim

HARCAMA​ KALIPLARI DEĞİŞTİ

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hane halkları; ulaştırma harcamalarına %22,8, konut​ ve kira​ harcamalarına %22,2 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %18,9 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hane halkları; ulaştırma harcamalarına %27,3, konut​ ve kira​ harcamalarına %19,7 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %19,5 pay ayırdı.

DÜŞÜK GELİRLİLER GIDAYA DAHA FAZLA PARA HARCADI

Gelire göre sıralı %20'lik gruplar itibarıyla tüketim​ harcamalarının 2023 yılındaki dağılımına bakıldığında; en düşük gelir grubu olan birinci %20'lik grupta yer alan hane halkları, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %36,6, konut​ ve kira​ harcamalarına %29,2, ulaştırma harcamalarına %8,8 ve mobilya ve ev eşyası harcamalarına %5,4 pay ayırdı.

En yüksek gelir grubu olan beşinci %20'lik grupta yer alan hane halkları ise, ulaştırma harcamalarına %28,3, konut​ ve kira​ harcamalarına %21, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %14,5 ve lokantalar ve konaklama hizmetleri harcamalarına %6,9 pay ayırdı.

TÜİK, tek tek açıkladı, hanehalkının en çok para harcadığı alan belli oldu - 2. Resim

KONUT​ VE KİRAHARCAMA​ VERİLERİ BELLİ OLDU


Hanehalkı büyüklüğüne göre tüketim​ harcamalarının 2023 yılındaki dağılımına bakıldığında; tek kişilik hanehalkları, konut​ ve kira​ harcamalarına %31,8, ulaştırma harcamalarına %18,7 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %16,3 pay ayırdı.

Hanehalkı büyüklüğü 7 ve daha fazla kişi olan hanehalkları, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %30,2, konut​ ve kira​ harcamalarına %19,9 ve ulaştırma harcamalarına %14,9 pay ayırdı.

 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
Sonraki Haber Yükleniyor...