Tgrt Haber

Tüketici güveni üç aylık gerilemenin ardından eylülde yükseldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
21 Eylül 2023 10:25 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 10:44
Tüketici güveni üç aylık gerilemenin ardından eylülde yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayı Tüketici Güven Endeksi verilerini yayımladı. Buna göre, 3 aydır ardı ardına gerileme kaydeden endeks, eylülde ilk kez yükselişe geçti. Tüketici güven endeksi, Ağustos ayında 68 iken Eylül ayında yüzde 5,1 oranında artarak 71,5 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu​ ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi​, Ağustos ayında 68 iken Eylül ayında yüzde 5,1 oranında artarak 71,5 oldu. 

GENEL GÜVENDE İYİLEŞME GÖZLENDİ

Anket döneminde hanenin maddi durumu endeksi aylık bazda yüzde 0,1 artışla 56,2 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ağustosta 63,7 iken bu ay yüzde 8,1 artışla 68,9 oldu. Ağustosta 63,1 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 7,8 artışla bu ay 68'e çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise ağustosta 89 iken eylülde yüzde 4,2 yükselişle 92,7 olarak hesaplandı.

Tüketici güveni üç aylık gerilemenin ardından eylülde yükseldi

TÜİK AÇIKLAMASINDA ÖNEMLİ DETAYLAR

 Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.

Tüketici güven endeksinin hesaplanmasında kullanılan alt endekslerde 2023 Ocak ayından itibaren mevsim etkisi tespit edilmemiştir. Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar meta veri bölümünde sunulmuştur.

 

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...