Tüketici hakem heyetleri çalışmaz hale geldi
Tüketici hakem heyetleri, aşırı yığılmalar sonucunda çalışamaz hale geldi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bankaların kullandırdığı kredilerden dosya masrafı, komisyon ve istihbarat ücreti adı altında yapılan kesintilerin iadesinin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Yargıtay kararlarında işlerlik kazanmasının ardından "iade" talebiyle başvuranların sayısında hızlı bir artış oldu. Geçen yıl Türkiye genelinde tüketici hakem heyetlerine 840 bin civarında olan başvuru sayısının 2014'ün 10 ayında 1,5 milyonu aştığı, bunların yüzde 70'inin de bankalarla ilgili "iade" başvuruları olduğu öğrenildi. Tüketiciler bankalardaki kesintiler konusunda, bin 999 liraya kadar olan iade talepleri için kaymakamlıklar bünyesindeki Tüketici Hakem Heyetine, 2 ile 3 bin lira arasındaki iade talepleri için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdürlüklerine, 3 bin liranın üzerindeki iade talepleri için ise Tüketici Mahkemelerine başvuruyor. Tüketici mahkemelerinin bulunmadığı illerde davalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. İzmir'de bir banka yetkilisi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından kredi kullananların belge talebiyle ilgili son aylarda yoğun bur artış gözlendiğini, günde ortalama 10 kişinin kredi için ödediği masrafların belgelerini talep ettiğini kaydetti.
"Başvurular son aylarda arttı"
İzmir Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, bu yönde son dönemde fazlalaşan başvuruların her geçen gün arttığını ve günlük ortalama 200'e başvuruya ulaştığını ifade etti. Konak Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Hakem Heyeti'ne ise bu yılın 10 ayında 34 bin 983 tüketicinin bankalarla ilgili iade başvurusu yaptığını ve bunlardan 20 bin 300'ünün karara bağlandığını bildirdi. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yoğun başvurular sebebiyle tüketici hakem heyetlerinin tıkanma noktasında olduğunu, normal şikayetlerle ilgili işlemlerin dahi yapılamaz hale geldiğini ifade etti. Tüketicilerden yapılan kesintilerin iadesinin, çeşitli mahkemelerin verdiği kararla içtihat haline geldiğine dikkati çeken Küçük, BDDK'nın hem tüketicinin faydasını düşünerek hem de tüketici hakem heyetlerinin yükünü azaltmak amacıyla bir düzenleme yapması gerektiğini belirterek, "Tüketici, hakem heyetine veya mahkemelere müracaat etmeden, direkt bankaya başvurarak kredi sözleşmelerindeki komisyon, masraf ve benzeri isimler altında kesilen ücretleri geri talep etmesi için düzenleme yapılmalıdır. Aksi halde, tüketici hakem heyetleri çalışamaz hale gelir" dedi.
"Kredi tahsis ücretine itiraz ediyoruz"
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un değişmesinin ardından bankaların, daha önce "dosya masrafı" olarak aldığı ücreti bu kez "Kredi Tahsis Ücreti" adıyla almaya başladığını, bu duruma dernek olarak itirazda bulunduklarını ifade eden Levent Küçük, "Kredi alan bir tüketici onunla ilgili ödediği masraf sadece faiz olmalıdır. Bu yolla, tüketiciler kredi kullanmadan önce bankalar arasında daha gerçekçi bir mukayese yapabileceklerdir" diye konuştu.
"Kişisel bilgilerinizi vermeyin"
Tüketici hakem heyetlerindeki yığılmayı fırsat bilen bazı çevrelerin, "danışmanlık şirketi" adı altında kredi kesintilerinin iadesiyle ilgili cep telefonlarına ya da kişisel elektronik posta adreslerine gönderdiği mesajlarla vatandaşları dolandırdığını söyleyen Küçük, bu mesajların dikkate alınmaması gerektiğini belirtti. Bu hizmeti verenlerin aralarında kötü niyetlilerin de bulunabileceğine değinerek kişisel bilgilerin paylaşılmaması, dilekçe örnekleri için para ödememesi uyarısında bulunan Küçük, vatandaşların bankalardan talep edeceği bilgilerle ilgili dilekçe örneklerine tüketici örgütlerinin internet sitelerinden ücretsiz olarak ulaşabileceği bilgisini verdi. Muhabir: Ali Riza Karasu