Alım satım, taksit ödemesi, abonelik… Dikkat tüketici hakları değişti! Yeni düzenlemeler geliyor
Tüketicilerin en çok şikâyet ettiği alanlara ilişkin yeni düzenlemeler geliyor. Konut satışında noter şartı ile dolandırıcılık önlenecek. Taksitini ödeyemeyenin temerrüde düşmesi zorlaşacak. Aboneliklerde, süre dolmadan cayma hakkı olacak.
Vatandaşlar, abonelik sözleşmeleri, gayrimenkul alım satımları, devre mülk-devre tatil sözleşmelerinden kaynaklanan sıkıntılar, cayma hakkı ve taksitli satışlardaki şikâyetleri gündeme getirdi. Bu alanlarda düzenlemeler yapılması kararlaştırılırken çözüm için gelen öneriler de şu şekilde: Taksitli satışta, temerrüde düşmek zorlaşacak. Telefon, internet gibi aboneliklerde, tüketicinin süre dolmadan sözleşmeye son verebilmesi için adımlar atılacak. İnşaat hâlindeki gayrimenkulun satışı noter huzurunda gerçekleşecek. Alıcı; daire ipotekli mi hacizli mi her şeyi görecek. Devre tatil sözleşmesinde süre 10 yıldan az olamayacak. "Her şey dâhil" ile ne kastedildiği açıkça yazılacak.
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, Ticaret Bakanlığı ile AK Parti’nin hukukçu kurmayları tarafından vatandaşın en çok şikayet ettiği alanlar belirlenerek bu sorunların çözümünde atılacak yeni adımlar üzerinde çalışılmaya başlandı. Gayrimenkul alım satımları, devre mülk-devre tatil sözleşmelerinden kaynaklanan sıkıntılar, abonelik sözleşmeleri, cayma hakkı ve taksitli satışlardaki şikayetler tüketicilerin bakanlığa yaptığı başvurular arasında en fazla yer alan konular olduğu belirtildi. Tüketici lehine bu alanlara ilişkin bazı yeni düzenlemeler yapılması kararlaştırılırken Tüketici Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ilgili gündeme gelen öneriler şöyle:
TAKSİTİNİ ÖDEYEMEYENLERE KOLAYLIK
Taksitli satış sözleşmelerinde, sözleşmede belirtilen sürelerde tüketicinin taksitini ödeyemeyerek temerrüde düşmesine yönelik, tüketici lehine adımlar atılacak. Tüketicinin temerrüde düşmesi zorlaştırılacak. Tüketici Kanunu’nda yer alan cayma hakkına ilişkin, tüketici lehine bazı kolaylıklar getirilecek. Araç kiralama sözleşmelerinin yanı sıra, taksitli satış sözleşmelerinde tüketicinin vazgeçme hakkına yönelik adımlar atılacak.
GAYRİMENKUL SÖZLEŞMELERİ
Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde de tüketici lehine düzenlemeler yapılıyor. Bu konuda tüketicilerden çok sayıda şikâyet geldiğini belirten AK Parti kaynakları, yeni yapılacak düzenlemeyi “İnşaat hâlindeyken yapılan satışlarda, kötü niyetli müteahhitler bir daireyi birden fazla kişiye satabiliyor. Dolandırıcılık hadiseleri oluyor. Yeni yapılacak düzenleme ile satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmasını öngörüyoruz. Ayrıca kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak. Noter huzurunda yapılan satış vaadi sözleşmeleri sırasında alıcı o dairenin ipotekli mi hacizli mi yoksa başka birine de mi satışı yapılmış hepsini görecek. Tapuda değişiklik gerektiren her şey noterde yapılacak. Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde, vadesinin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği gibi konular olacak” şeklinde açıkladı.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMELERİNE SÜRE SINIRI
Tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeler arasında devre mülk ve devre tatil sözleşmeleri konusu da bulunuyor. Devre tatil sözleşmelerinde sözleşme süresinin 10 yıldan az olamayacağı öngörülürken bu konuyla ilgili AK Parti kaynakları, “Burada tüketici lehine adımlar var. Devre tatil sözleşmelerinde mesela, verilecek hizmet konusunda ‘her şey dâhil’ neyi kastediyor, bunu açıkça beyan edecek. Hangi hizmetleri verecek bunlar belli olacak. Alıcı ve satıcı bunu karşılıklı beyan ve kabul edecek” diye konuştu.
ABONELİKTE SÖZLEŞME SÜRESİ 12 AYA İNİYOR
Dijital yayın, telefon veya internet gibi abonelik sözleşmelerinde cayma hakkı konusunda tüketici lehine düzenlemeye gidiliyor. Tüketicinin sözleşme süreleri ve sözleşme süresi dolmadan aboneliği sonlandırması konusunda yeni adımlar atılacak. AK Parti kaynakları bu konuda şunları dile getirdi: Mesela bir telefon aboneliği veya internet aboneliği, sözleşme yapılırken ‘Şu kadar süre bu aboneliğin devam edecek, cayarsan şu kadar ceza’ deniyor. Burada tüketicinin korunması için, belki 24 ay olan süreyi 12 aya düşürülmesi tartışılıyor.