Tgrt Haber

Yeni kanun yürürlüğe girdi! Vatandaş aleyhine tek madde konut satışında oldu: İşte tüketicinin yeni hakları

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
01 Ekim 2022 10:39 - Güncelleme : 01 Ekim 2022 11:03
Yeni kanun yürürlüğe girdi! Vatandaş aleyhine tek madde konut satışında oldu: İşte tüketicinin yeni hakları

Tüketiciyi koruyan düzenleme yürürlüğe girdi. Taksitle alışverişte ödeme güçlüğüne düşen tüketiciye kolaylık sağlandı. Tamir ya da yedek parça için servislere yeni yükümlülükler getirildi. 12 maddelik tüketici kalkanında tüketicin aleyhine tek madde ise ev teslim süresinin bir yıl uzatılması oldu. İşte tüketiciyi koruma kalkanının detayları...

Tüketiciye koruma​ kalkanı yürürlüğe girdi. 12 maddelik düzenlemeyle tüketicinin birçok alanda koruma sağlanacak. E-ticaretten taksitli satışa, tamirde geçen süreçten promosyon haklarına varana kadar birçok alanda düzenleme​ yapıldı.

TAKSİTLİ ALIŞVERİŞE YENİ DÜZENLEME

Taksitli alışverişlerde borcunu zamanında ödeyemeyen tüketiciden, kalan borcun tamamı istenemeyecek. Tüketicilere verilen kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde uygulanan belirsiz faize de düzenleme getiriliyor. Değiştirilen faiz oranı 30 gün önce tüketiciye bildirilecek. Tüketici​ borcunu 60 gün içinde kapatırsa yeni faiz oranı işletilmeyecek. Tüketicinin talebi olmadan kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak.

E-TİCARETE YENİ DÜZEN

Kanunla e-ticaret​ sitelerinde de düzenlemeye gidildi. Tüketiciyi koruyan yeni maddeler eklendi. İnternet üzerinden alışverişlerde ürün 30 gün içinde ulaşmazsa tüketici sözleşmeyi feshedebilecek. e-ticaret siteleri o sitede satılan tüm ürün ve kampanyalardan sorumlu olacak. Ürün teslimi de o sitelerin sorumluluğunda olacak.

Yenilenen ikinci el elektronik eşyalar için “yetkilendirilmiş satıcılar” tarafından tüketiciye 1 yıl garanti verilecek. Yenileme yetki belgesi olmaksızın yenileme yapanlara, 500 bin lira ceza uygulanacak.

SERVİSLERE YEDEK PARÇA ZORUNLULUĞU

Servisler, cep telefonları, modem, bilgisayar, tablet gibi ürünlerde 5 yıl, güneş enerjisi ve ısıtma sistemleri için 7 yıl, radyolar, televizyonlar, otomobiller, kamyonetler, tekerlekli sandalyeler, engelliler için akülü araçlar, klimalar, kombiler, şofbenler, su arıtma cihazları, duşakabinler, klozetler için 10 yıl yedek parça bulundurmak zorunda olacak.

EV TESLİM SÜRESİ 1 YIL UZADI

Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmak için ürün ve hizmet şikayetindeki 15 bin liralık sınır 30 bin liraya çıkarıldı. Tüketici Kanunu’nda tüketici aleyhine yapılan tek düzenleme ise ön ödemeli konut satışında oldu. Konut teslim süresi 36 ayı geçemezken yeni değişiklikle bu süre 48 aya çıkarıldı.

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...