Tgrt Haber

Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Asgari ücret artışında vergi istisnasıyla herkesin cebine giren para artacak

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: HABERTÜRK
02 Temmuz 2022 17:29 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 17:33
Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Asgari ücret artışında vergi istisnasıyla herkesin cebine giren para artacak

Asgari ücrete yapılan zam özel sektörde çalışan 15 milyona yakın vatandaşın gelirini net şekilde etkileyecek. Asgari ücretten yüksek alanların hem maaşları şirketleri tarafından yeniden düzenlenirken hem de eğer brüt üzerinden alıyorlarsa vergileri azalacak. Böylece çifte kazanç sağlanacak. İşte asgari ücret zammının getirdiği vergi avantajı…

Asgari ücretin 5500 TL’ye çıkarılması, işçiden memura özel sektörden kamuya brüt ücretle maaş alan çalışanların tümünü daha az vergiden faydalandıracak.

Asgari ücretin nette 4.253,40 TL’den 5.500,35 TL’ye çıkartılması sayısı 15 milyona yakın özel sektör çalışanının maaşlarında artış olmasını tetikliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin​, daha önceki açıklamalarında artışların tüm çalışanları kapsayacağını söylemişti.

Ancak yılbaşından itibaren uygulamaya giren vergi​ detayı gözden kaçmadı. Yeni uygulama ile zam gelmese dahi, cebe giren paralar artacak.

Gelir Vergisi Kanunu’nda 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan değişiklikle, işçi ve memurların kazançları gelir vergisinden ve damga vergisinden muaf tutulmuştu. Yeni belirlenen asgari ücretin tamamı vergi dışı bırakılırken maaşı asgari ücretin üzerinde olanların da yeni belirlenen asgari ücret​ tutarına kadar olan kazançları vergiden muaf olacak.

Habertürk’te yer alan habere göre, asgari ücret yıl boyu aynı kalsaydı temmuz – aralık döneminde asgari ücrete kadar kazançlar için vergi tutarı 850,68 TL olacakken, gelen zamla bu tutar da değişiyor.

Bu yıl ocak – mayıs döneminde asgari ücrete kadar maaşlar için hesaplanan aylık gelir vergisi tutarı 638,01 TL, haziran ayında ise 714,03 TL oldu. Aylık kazançların asgari ücrete kadar kısmının vergisi kendi içinde kümülatif tutar üzerinden vergi dilimine göre hesaplanırken vergi istisnası da öncelikle brüt ücret üzerinden sigorta primi kesilerek işçilerde yüzde 15 oranındaki sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarın vergisi hesaplanmasıyla belirleniyor.

Buna göre, halen brüt ücreti 6 bin 471 TL, net ücreti 5 bin 500 TL olup brüt ücret esasına göre çalışanların, yani gelir vergisi diliminden etkilenenlerin ücretlerine hiç zam gelmese bile ellerine geçen para temmuz ayında 198, ağustosta 323, eylül – aralık döneminde de 260 TL artacak. Vergi dilimindeki değişimden kaynaklı olarak ağustos ayındaki vergi avantajı daha yüksek olacak.

Ocak – haziran döneminde damga vergisinin alınmaması nedeniyle çalışanların aylık avantajı 38 lira oldu.

Yeni asgari ücretle damga vergisinde aylık indirim 49 lira olacak.

YALNIZ BRÜT ÜCRETLE KAZANANLARI ETKİLİYOR

Örneğin, asgari ücret aynı kalsaydı brüt ücreti 8 bin lira olan bir çalışanın ödemesi gereken yıllık gelir vergisinin toplam tutarı 6 bin 924 TL, damga vergisi tutarı da 272.88 TL olacaktı. Toplam ödemesi gereken vergi 7 bin 197 TL’yi bulacaktı.

Asgari ücretin artmasıyla aynı kişinin ödeyeceği yıllık gelir vergisi 5 bin 428 TL’ye, damga vergisi de 206 TL olmak üzere 5 bin 634 TL’ye düşecek. Böylece yıllık bazda eline geçen net ücret bin 563 lira artarak 74 bin 403 liradan 75 bin 966 liraya yükselecek.

Asgari ücretin vergi dışı olmasından kaynaklı avantajdan sadece brüt ücretle çalışanlar yararlanacak. Net ücretle çalışanlar gelir vergisi diliminden etkilenmedikleri için onlar açısından bir avantaj olmayacak. Net ücretle çalışanlarda ortaya çıkan vergi avantajından işverenleri yararlanacak.

Kaynak: HABERTÜRK

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...