Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Gelir vergisi dilimlerindeki kayıp için hükümete çağrı
Çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi dilimi ile ilgili düzenleme için hem işçi tarafından hem de işveren kesiminden çağrılar gelmeye devam ediyor. Asgari ücret görüşmeleri için işçi kesiminin özellikle komisyon görüşmelerinde masaya getireceği en önemli başlıklardan biri de gelir vergisi dilimlerinin revize edilmesi konusu olacak. Hem işçi kesimi hem de işveren temsilcileri konuyu gündeme yeniden taşıdı. Hükümetin ücretlerin düşmesine neden olan Gelir Vergisi Kanunu'ndaki dilimlere yönelik düzenleme yapılması bekleniyor.
Asgari ücret görüşmeleri için start verildi. Komisyon görüşmeleri 11 Aralık’ta başlıyor. İşçi kesiminin masaya getireceği en önemli konuların başında maaş zammının yanında bir de gelir vergisi dilimleri yer alıyor. İşçi kesiminden bu konuda hemen hemen her açıklamada sesler yükseliyor. Özellikle ücretlerin düşmesine neden olan Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime asgari ücretin hemen üstünde maaş alanların girmesinin önlenmesi için hükümetten bir adım atılması bekleniyor.
"VERGİ DİLİMLERİ KAYBI GİDERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Yıl başında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen 'gelir vergisi dilimleri' ile 'SGK üst limitinin' güncellenmesi önemli bir başlık olmalı" dedi.
Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, İTO olarak sıklıkla dile getirdikleri, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ile SGK üst limitinin revize edilmesinin çalışma hayatı için önemli bir açılım olacağını belirtti.
Avdagiç, açıklamasında, "Vergi dilimleri son 10-15 yılda yaşanan kaybı giderecek şekilde düzenlenmeli. İlk vergi dilimi 2008’de asgari ücretin 13 katı iken 2013'te 11 katına, 2023’te ise 6 katına düştü. Tüm ücret gruplarını etkileyen SGK üst limiti ise son 10 yılda enflasyonun yüzde 97 üzerinde arttı. SGK üst limiti son 10 yılda enflasyona uygun artmış olsa idi, 2023 yılında 100.608,90 TL yerine 50.950 TL olacaktı." ifadelerini kullandı.
SENDİKALAR VERGİ DÜZENLEMESİ İSTİYOR
Türkiye’de son yıllarda maaşlar enflasyon nedeniyle arttı. Ancak vergi dilimlerinin matrahları artırılmadı. Normalde 6’ıncı ayda yüksek vergi ödemeye başlayan çalışanlar, maaş artışlarıyla 3’üncü aydan itibaren yüksek vergi dilimine geçti. Yani düşük maaşla yüksek vergi ödemek zorunda kaldı. Türkiye’de Çalışanlar ilk 70 bin liralık kazancı için yüzde 15, 150 bin liraya kadar olan kazançları için yüzde 20, 150 bin liradan sonraki kazançları içinse yüzde 27 vergi ödüyor. Bu kapsamda Türk İş kazanca bakılmaksızın sabit vergi oranı talep ederken, Disk, ilk dilim vergi oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini ve 180 bin liralık kazanca kadar uygulanmasını talep ediyor.
“AZ ALANDAN AZ VERGİ ALIN “
Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay daha önce yaptığı açıklamalarında vergi dilimi ile ilgili kayıplara dikkat çekmişti. Atalay, “Yoksullukta değil, refahta birleşelim. 20 bin lira maaş alan bir arkadaşımız sene sonunda 16 bin lira maaş alıyor. Ülkeyi yönetenlere sabahtan akşama kadar anlatıyoruz; çok alandan çok, az alandan az vergi alın. Şu ülkenin gündemin taşeron meselesini çıkarın. Bu işi takip etmeye sonuna kadar devam edeceğim.” diye konuşmuştu.
Bir baka açıklamasında Atalay, "Şimdi burada çalışan arkadaşlarımız vergiyle ile ilgili 'ocak ayında aldığımız baz alınsın' diyorlar, geçmişte 'yüzde 27'lik dilime 6. ayda giriyorduk şimdi biz nisan ayın sonunda yüzde 27'lik dilime giriyoruz' diyorlar. Esas ana problem ne sözleşme, ne asgari ücret, esas problem vergiyle ilgili. Vergiyle ilgili bir düzenleme ve sabitleme yapılması gerekiyor.” diye konuştu.
DİSK: İLK 180 BİN LİRAYA KADAR YÜZDE 10 VERGİ ALINSIN
Çalışanın gelir vergisi dilimleri, aylık 70 bin TL kazanca kadar % 15, aylık 150 bin TL kazanca kadar % 20, aylık 550 bin TL kazanca kadar % 27 olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Türk İş kazanca bakılmaksızın sabit vergi oranı talep ederken, Disk, ilk dilim vergi oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini ve 180 bin liralık kazanca kadar uygulanmasını talep ediyor.
“VERGİ DİLİMİ YÜZDE 10’A DÜŞÜRÜLSÜN”
Görüşmeler öncesinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu asgari ücret için beklediği rakamı açıklamış, vergi dili ile ilgili çalışmanın hayata geçirilmesini dillendirmişti. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada, vergi dilimi ile ilgili şunları söylemişti:
“Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10’a düşürülmeli. Asgari ücret vergi istisnası, vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalı.”
20 BİN LİRA DAHA AZ VERGİ ÖDENECEK
Eğer sendikaların teklifi yerini bulursa, 30 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, yıl boyunca yaklaşık 20 bin lira daha az vergi ödeyecek. 30 bin lira bürüt ücret alan biri, yıl boyunca 20 bin lira daha az vergi ödeyecek. Aylık 1700 lira çalışanın cebinde kalacak.