Tgrt Haber

Tüm sistem değişebilir! 2023'te asgari ücrete çift zam yapılacak mı?

14 Aralık 2022 10:56 - Güncelleme : 14 Aralık 2022 11:22
Tüm sistem değişebilir! 2023'te asgari ücrete çift zam yapılacak mı?

2023 asgari ücret maratonu bu yıl 7 Aralık tarihinde başladı. İkinci toplantı ise bugün gerçekleştirilecek. Bu toplantıda gelir vergisi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri belirleyici olacak. İşçi, işveren ve bakanlık yetkililerinin imza atacağı asgari ücret tüm çalışanları maaşlarına etki edecek. Öte yandan yeni geçim ücretinin ay bitmeden açıklanması beklenirken bu yıl da geçen sene olduğu gibi çift asgari ücret artışı belirlenmesi kararı alınırsa zam oranları değişecek.

Sadece vatandaşlar değil, sendikalar, devlet kurumları ve işverenler 2023 yılında uygulanacak olan geçim ücretinin açıklanmasını bekliyor. Gelir vergisi​ masada önemli konulardan biri olarak ortaya çıkacak. 

ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR BEKLENTİ VAR

Geçtiğimiz yıllarda asgari ücrete enflasyonun 3-10 puan üzerinde bir artış yapıldığı biliniyor. Bu yıl yapılacak olan zamma mevcut enflasyonun üzerinde bir artış yapılması bekleniyor. 

GELİR VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILDI

2022 yılında asgari ücrette büyük bir yenilik yapılarak damga vergisi ve gelir vergisi kaldırıldı. Diğer yandan sadece asgari ücret​ için değil, tüm maaşlardaki asgari ücret kadar kısımdan da vergi alınmıyor.

6 AYLIK ENFLASYON​ ORANI ETKİLİ OLABİLİR

Bu yıl asgari ücret maratonu geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine erken başladı. Bu nedenle ay sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete artan enflasyona bağlı olarak iki kez zam​ yapıldı. Bu yıl yine benzer bir durumun söz konusu olup olmayacağı tartışılıyor. Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre; eğer çift asgari ücret belirlenmesi kararı alınırsa zam oranları da değişecek. Bu kez emekli ve memur zamlarında olduğu gibi 6 aylık enflasyon oranları belirleyici olacak.

2022'DE İKİ KEZ ZAM YAPILDI

Diğer yandan geçtiğimiz sene asgari ücrete artan enflasyon rakamları ile beraber iki kez zam yapıldı. Ocak ayında yapılan zammın yanı sıra komisyon temmuzda yeniden toplanarak ikinci zam kararını aldı. 2022 yılında asgari geçim ücretinde yüzde 95'in üzerinde artış yapılmış oldu. 

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...