Tgrt Haber

Tüm sistem değişebilir! İslam Memiş bu kez petrolü anlattı: Dolarla değil, altınla alınacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Mart 2023 15:50 - Güncelleme : 22 Mart 2023 16:18

Amerikan Merkez Bankası’nın bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde petrol fiyatlarında sınırlı bir yükseliş yaşanırken, geçtiğimiz hafta rekor kıran altın geri çekildi. ABD’de ve Avrupa’da bankacılık krizleri 11. gününü geride bırakırken Fed’in bu ortamda alacağı karar büyük bir öneme sahip. Ons altın yaşanan kaos ortamında 2 bin dolara çıktı, petrol ise son 1,5 yılın en kötü performansını gösterdi. ABD para politikası kararlarını ve petrol fiyatlarını değerlendiren Finans Analisti İslam Memiş çapıcı açıklamalar yaptı.

Sadece ABD’nin değil, dünyanın önemli kuruluşlarından olan ve teknoloji hisselerini destekleyen Silicon Valley’in sermaye krizi sonrası pasif varlıklarının çökmesi küresel piyasalarda kaos etkisi yarattı. Altın, petrol ve dolar fiyatlarında rüzgâr tersine döndü.Dolar endeksi​ 103 seviyelerine kadar gerilerken altın Mart 2022’den bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Petrol ise en çok kaybedenlerden biri olarak yüzde 10’a yakın düştü. Finans Analisti İslam Memiş, TGRT Haber ekranlarında dünya piyasalarını değerlendirdi.

ALTIN ZİRVEDEN İNDİ

Son olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı dönemde sert bir yükseliş yaşayan altın, bankacılık krizlerinden sonra yeniden benzer bir seviyeye yükseldi. Bir süredir analistler tarafından ifade edilen 2 bin dolar seviyesine çıktı.  ABD ve Avrupa’da bankalarda baş gösteren sermaye sorunlarına yönelik atılan adımlar yatırımcıları risk korkularından uzaklaştırırken güvenli liman alımları da son bulmaya başladı. Gram altın, 1.228 TL’den gerileyerek 1.187 seviyesine indi.

PETROL FİYATLARINDA KISA İLERLEYİŞ

Benzer şekilde petrol fiyatları​ da bankacılık krizlerinin ardından baş döndüren düşüşler yaşadı. Fed kararları beklenirken merkez bankalarından bankalara gelen destek petrol fiyatlarının artışına neden oldu. Ekonomik yavaşlamanın petrol fiyatları üzerinde baskı yaratması fiyatlanmaları etkiliyor. Goldman Sachs, brent petrole ilişkin tahminlerini güncelleyerek 100 dolardan 94 dolara çekti. ING analistleri ise yayımladıkları bir notta bu yılki petrol tahmininin 98 dolardan 90 dolara kadar çekildiğini ifade etti.

“TOPLUMSAL KAOSLA ALAKALI BİR SÜREÇ YAŞANABİLİR”

Öte yandan küresel piyasalar hakkında açıklamalar yapan İslam Memiş “Faiz artırımları ABD ekonomisini ve faiz artıran diğer ülkeleri de olumsuz yönde etkileyen bir faktör. Dijital paralara geçiş için güzel bir bahane yakaladılar. Bu bankacılık krizleri muhtemelen Avrupa Asya gibi ülkelere sıçrayabilir. Diğer önemli bir faktör merkez bankaları enflasyonla mücadeleyi bırakıp bankacılık krizleri ile ilgilendiği zaman toplumsal kaosla alakalı bir süreçte yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
İslam Memiş şunları kaydetti:

“DOLAR ULUSLARARASI PİYASALARDA SORGULANABİLİR”

İnsanlar varlıklarının güvende olup olmadığını sorgulayabilir. Yani bizim varlıklarımız ne kadar güvende. Her ne kadar Amerika’da 250 bin dolar civarında bir sigorta olsa da. Bence aslında Merkez Bankaları hazır dijital paralarını hazırlamışken, bu sürece evrilen bir süreç de karşımızda olabilir. Dün, Çin ve Rusya devlet başkanlarının vermiş oldukları fotoğraflar açıklamalar yüzyıllık bir değişim sürecine ima etmesi gibi. Bunlar doların uluslararası piyasalarda biraz daha sorgulanmasını beraberinde getirecek gibi görünüyor. 

“PETROL, DOLARLA DEĞİL, ALTINLA ALINABİLİR”

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşe dikkat çekmek istiyorum. Özellikle petrol fiyatlarının sert düşmesi doların güçlenmesi özellikle petrol/dolar ilişkisini göz önünde bulundurmak lazım. Belki OPEC üyeleri dolarla değil, altınla petrol satma sürecinde konuşabilir ve bu uluslararası piyasalarda yeni çalkantılara neden olabilir.”

FED BU KEZ PAS GEÇECEK

Tabi son iki haftada yaşanan kargaşa ile beraber Türkiye’de insanlar şunu sorguladı: Bizim mevduatlarımız garantide mi? 400 bin TL’ye kadar herkesin mevduatı sigortalı. Eğer 400 bin TL’yi aşan bir mevduatınız varsa, başka bankalara dağıtarak bu riskleri aşabilirsiniz. Ama dünya genelinde bankacılık sektörü ile alakalı özellikle birikimlerle alakalı insanların yeniden varlıklarını şekillendireceği yeniden sistemin değişeceği bir düzene hazırlıklı olmak lazım.  Benim kendi kişisel öngörüm pas geçeceği yönünde çünkü önümüzdeki aylarda Fed’in biraz daha kenara çekilme ihtimali olabilir. Bir deprem gerçeği var, ekonomik mali açıdan bir seçin sürecindeyiz. Ve 19 lira seviyesinde bir kur var karşımızda. Bu etkenler Merkez Bankası’nın pas geçme ihtimalini güçlendiriyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...