Rusya artık domates krizi çıkaramayacak
Virüse dayanıklı domates tohumu geliştiren Türk bilim insanları, üretim problemini çözdü, iadeleri bitirmenin yolunu açtı. Tohum sayesinde domatesler virüse karşı dayanaklı olacak ve Rusya’ya ihraç edilen ürünler geri gönderilemeyecek.
Fideleri çürüterek domates tarımına zarar veren virüse karşı Türk bilim insanları karşı yerli tohum geliştirildi. Virüse karşı dayanıklı tohumla seralardaki üretim problemi çözülürken yerli tohum iadeleri bitirmenin yolunu açtı.
İKİ YILDIR ÇALIŞIYORLARDI
TÜBİTAK, Akdeniz Üniversitesi ve Anamas Tohum AR-GE Merkezi iş birliğinde, Türkiye’de iki senedir seralarda görülen ve domates fidelerine zarar veren “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü”ne karşı dayanıklı tohum üretildi.
TESCİLİ ALINACAK
Deneme amaçlı olarak virüsün yoğun görüldüğü seralara dikilen tohumlardan kaliteli ürün alındı. Ürünler tescillenecek. “İlaç kalıntısı var” diyerek her sene binlerce ton domatesi iade eden Rusya’nın bahanesi de ortadan kalkacak
GDO’SUZ ORGANİK TOHUM
Türkiye’de de görülen domates fidelerini çürüten 'Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü (ToBRFV) ilk olarak 2014 yılında Ürdün ile İsrail'de ortaya çıkmıştı. Bu virüse karşı geliştirilen yerli tohum dayanıklı ürün sağlayacak. Moleküler viroloji laboratuvarındaki yaklaşık iki yıl süren çalışmalarla virüse dayanıklı hâle getirilen domatesin tabii ve sağlıklı olması sağlanacak. Tohumun genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) sınıfında olmadığını belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohumculuk ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATOM) Müdürü Doçent Dr. Hakan Fidan, ürünlerin tamamen doğal olduğunu söyledi.
RUSYA İLE DOMATES KRİZİNE SON
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan geliştirilen yerli tohumun ihracata önemli katkı sağlayacağını söyledi. Rusya ile her yıl bazı problemlerin gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Senih Yazgan, “Bizim medyamızda ilaç kalıntısı deniyor ama iadeler genellikle domates kalitesini düşüren ve halk dilinde 'Domates Kelebeği' denen Tuta Absoluta larvaları nedeniyle yapılıyor. Aslında insan sağlığına zararlı değil ama Rusya kendi üreticisini korumak istiyor” şeklinde konuştu.
MUTANT VİRÜSLERE KARŞI DA GELİŞTİRİLECEK
Prof. Yazgan, geliştirilen yerli tohumun Türkiye’den bu ülkelere giden ürünlere yayılacağını söyledi. Virüse dayanıklı tohum geliştirilmesinin sevindirici olduğunu belirten Prof. Yazgan, tohumun mutasyonlara karşı da mutlaka geliştirileceğini söyledi.
TESCİLİN ARDINDAN İHRACAT BAŞLAYACAK
Virüse karşı TÜBİTAK yönetiminde geliştirilen tohumun deneme ihracatı başladı. Yetkililer tohum sayesinde domates tarımının sürdürülebilir hale getirileceğini söyledi. Tescilin ardından ticaretin başlayacağını belirten yetkililer tohumun İtalya, İspanya, Meksika, ABD, Orta Doğu ülkelerine göndermeye başlandığını söyledi.