Tgrt Haber

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması: Ek zam talebimiz yok

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / AA
02 Şubat 2023 12:07 - Güncelleme : 02 Şubat 2023 15:19

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2023 yılı için 8 bin 506 TL olarak belirlenen ancak yılın henüz ilk ayında açlık sınırının altına düşen asgari ücretle ilgili konuştu. Şu anda herhangi bir ek zam talepleri olmadığını söyleyen Ergün Atalay, "Evvela şu kamu sözleşmesini halledelim. Ondan sonraki ortama bakarız" ifadelerini kullandı. Sözleşmeli memur ve taşeron işçiler için de kadro isteyen Atalay, "Seçim tarihi açıklanmadan evvel geçici işçilerin kadroya alınmasını talep ediyoruz" dedi.

Yılbaşı öncesi yürütülen asgari ücret​ görüşmelerinde istedikleri rakam kabul edilmeyince son toplantıya katılmayan ve bu kararı nedeniyle temsil ettiği işçi kesimi tarafından eleştirilen TÜRK-İŞ​ Başkanı Ergün Atalay​, asgari ücrete ara zam​ ve sözleşmeli çalışana kadro​ verilmesi konularıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ergün Atalay, TÜRK-İŞ'in genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündemlerinde kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın olduğunu söyledi. İktidar ve muhalefetin sermaye karşısında emeği korumak zorunda olduğunu ifade eden Atalay, "Bu ülkede 17 milyon işçiyiz. Örgütlü işçi yüzde 14'tür. Yani her 100 kişiden 86'sı örgütsüz. Bu, kabul edilebilir bir tablo değil" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının "sendikaların kırmızı çizgisi" olduğunun altını çizen Atalay, işverenler dışında herkesin kıdem tazminatı ve örgütlenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

'EK ZAM TALEBİMİZ YOK'

Asgari ücrete ek zam talebiyle ilgili bir soruya Atalay, "Şu anda öyle bir zam talebimiz yok. Evvela şu kamu sözleşmesini halledelim. Ondan sonraki ortama bakarız. Biliyorsunuz, biz Asgari Ücret Komisyonu'nda toplantıya katılmadık. Toplantıya da gitmedik" cevabını verdi.

Atalay açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"TÜRK-İŞ bir rakam söyledi. Söylediği rakamın yanında durdu. Bu geçmişte de böyle oldu. Bugün de böyle oldu. Bize bazı sendikalar diyor ki; 'Gitseydin biraz daha yüksek alırdın.' Ama öyle celep pazarlığı yapacak halim yok."

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması: Ek zam talebimiz yok

'SÖZLEŞMELİLERE SEÇİMDEN ÖNCE KADRO VERİLSİN'

Taşeron işçilerle ilgili yasal düzenlemenin de yapılması ve taşeron işçilerin kadroya alınması gerektiğini vurgulayan Atalay, "TÜRK-İŞ'in talebi taşeron meselesi bir an evvel ülke gündeminden çıksın ve bu mesele bitsin" diye konuştu.

Seçim sathına girmeden önce kamu sözleşmelerinin bitmesini talep ettiklerini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Seçim tarihi açıklanmadan evvel geçici işçilerin kadroya alınmasını talep ediyoruz. Kitlenin tamamını, taşeron işçilerin tamamını hiç kimse kalmadan, şu meselenin ülke gündeminden kalkmasını talep ediyoruz. Biz bu sözleşme kadar, taşeron işçileri de önemsediğimiz için bu konuyu gündeme getiriyoruz. Bu sözleşme döneminde taşeron meselesinin bitmesini talep ediyoruz. Taşeronların tamamını üyem olarak görüyorum, onların meselesini gündeme getirmeye gayret sarf ediyorum."

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Ocak 2023 sonuçları açıklandı.

Buna göre ocakta 4 kişilik bir aile için açlık sınırı aylık 8 bin 864 TL, yoksulluk sınırı ise 28 bin 875 lira oldu. Aralık ayında söz konusu miktarlar sırasıyla 8 bin 130 lira ve 26 bin 485 lira olarak açıklanmıştı.

BAKAN BİLGİN'DEN ARA ZAM MESAJI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya, "Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir. Asgari ücreti 455-460 dolar seviyesine çıkararak Türkiye'nin ekonomik gücünü gösterdik" cevabını verdi.

Sözleşmeli personele kadro verilmesiyle ilgili de konuşan Bakan Bilgin, "Son yılların en önemli sorunu sözleşmeli personelin kadroya geçme meselesiydi. Bu sorunu biz çözdük. Sözleşmeli personelin haklarını düzenleyeceğiz. Onları bu endişeden kurtaracağız. Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT'den sonra Meclis'e getireceğimiz konulardan birisi de budur" diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber / AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Süleyman 2 Şubat 2023 19:47

Taşerona daha önce haksız yere kadro verildi.kpss çalışıp emek veren insanların hak ve adaletduygusu bitti.torpille gir taşerona al kadroyu oh ne ne güzel türk iş başkanı emeğe saygıdan bahsetmesin.. taşerona kadro haksızlık bedava çalışmıyorlar..beğenmeyen özel firmaya gitsin devlet zorla çalıştırmıyor...

Sonraki Haber Yükleniyor...