Tgrt Haber

Türk Metal masadan kalktı, binlerce işçinin maaşına arabulucu karar verecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Kasım 2023 15:58 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 16:11
Türk Metal masadan kalktı, binlerce işçinin maaşına arabulucu karar verecek

Türkiye’de 145 bin metal işçisinin alacağı maaşı ilgilendiren toplu sözleşmede anlaşma sağlanamadı. MESS’in taleplerini kabul etmeyen Türk Metal pazarlık masasından kalktı. Görüşmelerde Türk Metal, sözleşmenin ilk altı ayı için toplam yüzde 119,05 talep ederken MESS, yüzde 35 zam önerdi.

Türk Metal Sendikası​ ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül'de ve bugün 5. oturumu yapılan Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonuç vermedi. MESS’in teklifini kabul etmeyen TÜRK Metal, pazarlığı son verdi. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde zam oranına arabulucu karar verecek.

SOSYAL HAKLARDA DA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandı. Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor.

BİRİNCİ YIL İÇİN YÜZDE 65 TEKLİF EDİLDİ

Türk Metal yaptığı açıklamada sosyal diyalog anlayışıyla hareket edildiği ifade ederek şunları kaydetti: Ancak bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS​ bugün yapılan oturumda Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulunmuştur.  MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önermiştir.

Türk Metal masadan kalktı, binlerce işçinin maaşına arabulucu karar verecek

Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edilmiştir. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etmiştir.

145 BİNDEN FAZLA İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu sözleşmesi olarak bilinen Metal Grup TİS görüşmeleri 196 işverene bağlı 400’ün üzerinde işyerini kapsıyor. Ücret artışı Türk Metal Sendikası üyesi 145 bin 33 işçiyi ilgilendiriyor.

Türk Metal talepleri şu şekilde: 

Saatlik ücreti 65 TL’nin altında olan üyelerin saatlik ücreti 65 TL’ye çekilmesi,
- Tüm saat ücretlerine, sözleşmenin ilk altı aylık dönemi (1 Eylül 2023 – 29 Şubat 2024) için yüzde 80 zam,
- 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için ücretlerde 3 TL artış,
- Sosyal haklarda ilk yıl için yüzde 150 artış,
- Tüm bu talepler toplandığında sözleşmenin ilk altı ayı için toplam talep yüzde 119,05,
- Bu taleplere ek olarak, sözleşmenin sona erdiği 31 Ağustos 2023 tarihinden yeni sözleşmenin imza tarihine kadar geçecek sürede, avans niteliğinde olmak üzere her ay ücretlerle birlikte 5 bin TL ödeme.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...