'Türkiye bölgedeki gerginliklere rağmen büyüyor'
TİM Başkanı Büyükekşi, "Türkiye, bölgesindeki jeopolitik gerginlikler, AB genelinde yaşanan durgunluk ve finansal istikrarsızlıklara rağmen, büyümeye devam ediyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatta bölgesindeki gerginliklere rağmen büyümeye devam ettiğini belirterek, "İhracatçımız yeri geldiğinde karlılıktan feragat ederek, daha fazla ihracat yapmaya ve yeni pazarlara odaklanmaya devam ediyor" dedi.
Büyükekşi, Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen, Şanlıurfa Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi
Projesi imza töreninde yaptığı konuşmada, Organize Sanayi Bölgesi'nin ikinci kısmındaki yaklaşık 130 bin metrekarelik bir alanda Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı.
Amaçlarının bölgeyi yatırıma hazır hale getirmek olduğunu vurgulayan Büyükekşi, söz konusu projenin ülkenin ihracatının gelişimine de katkı sunacağını kaydetti.
Büyükekşi, cuma günü kentte Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi'nin de temelini atacaklarını, bu projeyle yaklaşık 7 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacağını duyurdu.
"Dünya ekonomilerinde yaşanan gelişmeler"
Dünya ekonomilerinde son dönemde büyümenin yavaşladığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, Çin'de büyümenin 25 yıl sonra ilk kez yüzde 7'nin altına indiğini belirtti.
Büyükekşi, Euro Bölgesi'nin ise toparlandığını, son açıklanan rakamlarda özellikle İtalya, Fransa ve İspanya'dan iyi verilerin alınmasının umutları artırdığını bildirdi.
Bölgede yaşanan belirsizliklerin yoğunlaştığını ve bu durumun Türkiye'yi de etkilediğini aktaran Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Türkiye, bölgesindeki jeopolitik gerginlikler, AB genelinde yaşanan durgunluk ve finansal istikrarsızlıklara rağmen büyümeye devam ediyor. İhracatçımız yeri geldiğinde karlılıktan feragat ederek, daha fazla ihracat yapmaya ve yeni pazarlara odaklanmaya devam ediyor. Yakın komşularımızı adeta ateş çemberi sarmışken, yılın ilk 2 ayında dünya ticareti yüzde 9 gerilerken, bizim ihracatımız sadece yüzde 3, 5 düştü. İlk 4 ayda ise toplam ihracatımız yüzde 5,4 geriledi. Dünya ticaretinin gerilediği bu dönemde, AB'de pazar payı kazanmamız ise bizi motive ediyor. Bir taraftan da yeni pazarlar peşinde koşuyor, yeni fırsatlar kovalıyoruz. İhracatçı birliklerimizle dünyanın dört bir yanına ticaret heyetleri düzenliyoruz."
Şanlıurfa'nın, Ortadoğu Pazarı'na açılan kritik bir kapı olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Çözüm Süreci'nin olumlu atmosferiyle kentin büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini anlattı.
Büyükekşi, teşvik sisteminde 6'ıncı bölgede yer alan Şanlıurfa'nın yatırımcılara cazip fırsatlar sunduğunu anımsatarak, "2012-2014 yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni teşvik sistemi döneminde, 310 belge ve yüzde 20'lik pay ile Şanlıurfa, 6'ıncı bölge illeri arasında ilk sırada yer aldı. İstihdam sayısı açısından bakıldığında da yüzde 25'lik pay ile birinci sırada yer aldı. Teşvik sisteminin getirdiği destekler Şanlıurfa'yı 'Emek Yoğun Sektörler' için bir çekim merkezi haline getirdi. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa'nın Irak'a ihracatı 124 milyon, İran'a 46 milyon, Suriye’ye ihracatı ise 30 milyon dolar oldu" diye konuştu.