Tgrt Haber

Türkiye elektronik sigara tehdidi altında

14 Nisan 2017 10:29
Türkiye elektronik sigara tehdidi altında

Ülkemizde satışı yasak olan ve Çin’den kargoyla el altından temin edilen e-sigara piyasası alarm veriyor.

Sigara ile savaşta örnek gösterilen bir noktaya gelen Türkiye, elektronik sigara tehdidi altında. Kaçak tütün, sarma sigaradan sonra şimdi de e-sigara piyasası oluştu. Piyasa diyoruz; çünkü cihazın pili, likit maddesi, aroması alenen satılıyor. Uzmanlar, 'Bağımlılığı azaltıyor', ‘Daha az nikotin' gibi sözde pazarlama stratejileriyle satılan bu ürününün en az sigara kadar zararlı olduğu konusunda uyarıyor.

ADEDİ 500 LİRA, YAN SANAYİİ COŞMUŞ

Ülkemizde satışı yasak olan elektronik sigara, biraz da Moda olması sebebiyle kapış kapış gidiyor. Çin başta olmak üzere yurt dışından ve el altından temin edilen cihazın fiyatı, 150 ile 500 lira arasında değişiyor. Özelliklerine göre uçuk rakamlara çıkabiliyor. İşin yan sanayisi de gelişmiş durumda. N-base denilen ana madde 25- 100, aroması 30 - 150, likit durumdaki hazır sıvı 30 - 200 liradan müşteri buluyor. Likitin 30 mililitresi 30 lira. Pili ise 60 liradan satılıyor.

ELEKTRONİK SİGARA PATLADI (MI?)

"Şu elindeki şey patlamıyor mu" merakıyla sıkça sorulan ve birkaç aydır popüler olan cihaz, şimdiden birçok kişinin elinde. Sigarayı bırakmak isteyen, karizmasına kapılıp "bana farklı bir hava verdi", "Nikotini az bir de kokmuyor abi" diyeni bol olunca dumanına kapılıp piyasasını araştıralım istedik. 'Çin’den siparişi 40 dolar civarında. Buradaki internet sitelerinde ürünün Türkiye’de yasal olmadığı ve gümrükte el konulabileceği bilgisi veriliyor. Gönderimlerin yarısının gümrükte takıldığını öğreniyoruz. Fırsatçılar, yurt dışından kaçak gelen cihazı en az 150 lira farkla satıyor.

MERDİVENALTI ÜRETİLEN CİHAZ PATLAMAYA HAZIR BOMBA

Arama motorlarında yüzlerce sitenin ürünü ve aromalarını pazarladığını görebilirsiniz. Buna servet harcayanlar da olduğunu öğreniyoruz. E-sigarayı abartanlar arasında aksesuarlara ve değişik esanslara yüzlerce lira harcayanlar mevcut. Orijinali bile zararlı olan cihazın merdiven altı üretimi kat be kat tehlike saçıyor. Kısacası aldığınız ürünler, patlamaya hazır bir bomba ve nikotin ürünleri sağlığa anında zarar verecek zehir olabilir.

SAHTE ÜRÜN VE NİKOTİN ZEHİRLİYOR

Okmeydanı eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzman Doktor Tuğrul Aydın, nikotin kapsüllerindeki bağımlılık yapıcı maddelere ve içeriğini bilmediğiniz kimyasallara dikkat çekerek kullanıcıları uyarıyor. Aydın, e-sigaranın sürekli elinizin altında olması nedeniyle nikotin alımını arttırdığını ve zararının ciddi boyutlara ulaşabileceğini söylüyor. Aydın, şimdiden sahte ürünler nedeniyle zehirlenme veya patlayan cihazlardan yaralanma vakalarının yaşandığını söylüyor. Tuğrul Aydın, cihazın sigarayı bırakmaya yardımcı olmayacağını ve bu konuda sağlık Bakanlığı’nın farklı hizmetlerine başvurulması gerektiğini vurguluyor.

AMACINDAN ÇIKIP HIZLA TİCARİLEŞTİ

2016 'da pazarı 6 milyar dolar olan ürünün, başta sigarayı bırakma amaçlı üretildiği iddia edilse de kısa sürede ticarileşti. 2025'e kadar her yıl yüzde 20 oranında artış bekleniyor. Yani 50 milyar dolara ulaşacak pazarın işlevini yitirdiği eleştirileri ve yasaklanma tartışması mevcut.

YILDA 25 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Türkiye Sigarayla savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, ülkemizin sigara ile mücadelede örnek bir noktaya geldiğini belirtiyor. Bu konuda toplumsal bilince dikkat çeken Aydın, kamuoyuna yönelik açıklamasında, Türkiye’nin her yıl sigaraya ortalama 93 milyar lira yani 25 milyar dolar harcadığını aktarıyor. Bunun 56 milyar lirasının doğrudan sigaraya 37 milyar lirasının ise sigara kaynaklı hastalıklara harcandığını paylaşıyor. Dünya Sağlık Organizasyonu'nun raporuna göre, sigara kullanımın dünya ekonomisine yaklaşık 950 milyar avro zarar verdiği ortaya çıktı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...