Türkiye evden çalışmaya hazır mı? TİSK milyonların sorusunu cevapladı
Pandemi dönemi sonrası iş hayatında en çok tartışılan konulardan biri evden çalışma oldu. Bazı şirketler tamamen uzaktan çalışmaya geçerken bazıları faaliyetlerine hibrit devam etti. “Türkiye uzaktan çalışmaya uygun mu?” sorusuna cevap TİSK’ten geldi.
Dünya pek çok işletme özellikle genç kuşağın istekleri ve değişen iş dünyası koşullarına uymak için uzaktan çalışmaya geçti. Hibrit çalışma sistemi de tercih edilmeye devam ediyor. Yurt dışında bazı kuruluşlar ise hafta 4 gün çalışma sistemini denemeye başladı.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ GELİŞTİRİLMELİ
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği" temasıyla düzenlenen 13. Çalışma Meclisi toplantısına katıldı. Akkol buradan uzaktan çalışmaya yönelik önemli açılamalar yaptı.
Çalışma Meclisi'nde gündeme getirecekleri başlıkların çalışanlara, işverenlere ve ülkeye değer katacağına inandığını dile getiren Akkol, şunları kaydetti:
"Bu başlıklardan ilki, güvenceli esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi. Pandemiden önce yani bundan 4 yıl önce uzaktan çalışmaya izin veren işverenlerin oranı yüzde 1'in altında.
YÜZDE 30'U UZAKTAN ÇALIŞMAYA UYGUN
Bugün 10 çalışandan 4'ü uzaktan çalışma imkanına sahip. Büyük işletmelerin yüzde 78'i uzaktan çalışmaya imkân veriyor. Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 30'u için uzaktan çalışma mümkün. Çalışanların yüzde 73’ü evden çalışma ile iş-özel hayat dengesini daha iyi kurduğunu düşünüyor.
Dolayısıyla yeni çalışma modellerine imkânımız var. Kadınları daha fazla iş hayatına dahil etmek için esnekliğe ve yeni çalışma modellerine ihtiyacımız var. Gençler eski usul organizasyonlarda ve işletmelerde değil, yeni usul işletmelerde çalışmak istiyor. Bu konudaki iyi uygulamaları teşvik edelim."