Tgrt Haber

Türkiye hububat ihracatında rekor kırıyor! En çok satış Irak, ABD, Suriye'ye

07 Aralık 2022 17:14 - Güncelleme : 07 Aralık 2022 17:38
Türkiye hububat ihracatında rekor kırıyor! En çok satış Irak, ABD, Suriye'ye

Türkiye Hububat sektörü ihracatında büyümeye devam ediyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) yaptığı açıklamaya göre, Türkiye geneli ocak-kasım dönemi ihracatı yüzde 26,5 artışla 10 milyar 370 milyon dolara ulaştı.

İstanbul HububatBakliyat​ Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) kasım ayı ihracat​ ürünlerina ilişkin bilgi verdi. Açıklanan bölgeye göre, Türkiye​ ihracatının önemli kalemlerinden olan hububat ve bakliyat sevkiyatı artmaya devam ederken, hububat bölgesi Türkiye geneli ocak-kasım dönemi satışlarının yüzde 26,5'i diziyle 10 milyar 370 milyon satışa ulaştı.

KASIM AYI İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

İHBİR'in kasım ayı satışları, geçen yılın aynı ayına oranları yüzde 28,15 dizi ile 288,3 milyon dolar çıkarırken hububat bölgesi Türkiye geneli kasım ayı satışları geçen yılın aynı ayına oranları yüzde 20,25 şovla 1 milyar 78 milyon dolar oldu. İHBİR'in ocak-kasım dönemi çıkışı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,68 şovla 2 milyar 617 milyon yükseldi.

EN ÇOK İHRACAT IRAK, ABD VE SURİYE'YE

Kasım ayından sonra, hububat sektörü en çok ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye oldu. İHBİR'in aynı dönemde en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve Yemen oldu.

EN İHRACAT MAKARNA MALZEMLERİNDE 

Beklentilere göre, mal grupları olarak yönetici, İHBİR'de en fazla ihracat, 64,5 milyon dolarla şeker ve mamüllerinde gerçekleşirken, diğer gıda müstahzarları 64 milyon dolarla ikinci sırada, 56,7 milyon dolarla makarnacılık ürünleri üçüncü sırada yer aldı. Kasımda, hububat lideri Türkiye geneli en fazla ihracat ürün grubu 259 milyon dolarla makarnacılık ürünleri sonrasında, ikinci sırada 190,3 milyon dolarla değirmencilik ürünleri, üçüncü sırada ise 151,5 milyon dolarla bitkisel yağlar yer aldı.

EN ÖNEMLİ ŞEY FİNANSMANA ULAŞIM

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Tay Uzakcı, sözlerini kaydetti: Avrupa,doğu ve Amerika kıtasındaki zarif resesyon belirtilerine rağmen hububat bakliyat ve yağlı tohumlar grubu olarak hız kesmeden aylık rekorlarımızı kırmaya devam ediyoruz. Şu anda bir arada olan en önemli şey finansman kaynaklarına ulaşım. Bu konuda ciddi sıkıntılarımız var. Finansa ulaşım, önümüzü ve hızımızı kesen en önemli belirsiz olarak görünmekte. Sektörün finansa ulaşımı rahatlatılacak olursa 2023'te tekrar rekorlar kırmak üzere harekete geçeceğiz. 

Taycı, fuar çalışmaları, satın alma alım heyetleri, sektörel ziyaretler, UR-GE operasyonları ve Türk dizi projelerinde tam gaz yollarına devam ettiklerini bildirdi.

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...