Tgrt Haber

Türkiye kutuplarda petrol arayacak! Kanun teklifi kabul edildi

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: SuperHaber.com
26 Haziran 2023 15:47 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 16:31
Türkiye kutuplarda petrol arayacak! Kanun teklifi kabul edildi

Kutup bölgelerine daha önce bilimsel araştırma ekibi gönderen Türkiye, şimdi de  bölgede petrol arama ve ticaret yapmak için harekete geçti. İlgili kanun teklifi TBMM'de geçti.

Türkiye​ kutup bölgelerindeki stratejik adımlarına bir yenisni ekledi. Türkiye​ Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifiyle Türk girişimciler için ticaretin yolunu açıldı.

MADEN​ DE ARANABİLECEK

SuperHaber.com'da yer alan göre, yasa ile Türk yatırımcılara arktik bölgesinde denizcilik, balıkçılık, endüstriyel ve ticari imtiyazlar tanınmış oldu. Girişimcilerimiz bundan böyle kutuplarda hidrokarbon başta olmak üzere çeşitli madenler arayabilecek.

Türkiye​ kutupta araştırma ve ticaret​ yapmak üzere imzalanan Antarktika​ Anlaşması’na dahil olmuştu. Bu kapsamda Türk vatandaşları Svalbard takımadalarında ve kara sularında balıkçılık ve avcılık alanlarında diğer taraf devletlerle eşit haklara sahip olmuştu. Bunun yanında Türk vatandaşları adalarda mal mülk edinebilecek.

"KUZEYDEKİ İPEK YOLU"

Bölgede çok zengin mineral yataklarının bulunduğu biliniyor. Anlaşmaya taraf olmakla Türkiye​'nin bölgedeki varlığının güçlenmesi, bilim ve iş insanlarının bölgeye ilgisinin artması ve bilimsel faaliyetlerin giderek daha fazla katma değer sunması hedefleniyor. Petrol ve doğal gaz yataklarına da dikkat çekilen bölge için "Kuzeydeki İpek Yolu" yorumları yapılıyor.

2021 ve 2022 yıllarında Beşincisi ve Altıncısı düzenlenen Ulusal Antarktika​ Seferleri'nde geçici bilim üssünden de istifadeyle yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanlarında çalışmalar yürütülmüştü. Altıncı Ulusal Antarktika​ Seferi, Türk bilim insanları tarafından 21 Ocak-15 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

Kaynak: SuperHaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...