Tgrt Haber

Türkiye risk primi 33 ayın en düşük seviyesine geriledi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Kasım 2023 12:56 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 13:12
Türkiye risk primi 33 ayın en düşük seviyesine geriledi

Merkez Bankası’nın faiz haftasında Türkiye’nin risk primi 33 ayın en düşük seviyelerine kadar indi. Ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcının güvenini kazanmak için attığı adımlar ve enflasyon mücadele CDS’nin gerilemesinde etkili oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gelecek toplantıda yeniden faiz​ artışına gideceği öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ ve Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın enflasyonla mücadele mesajları ve para politikasındaki gerçekçi açıklamalar küresel piyasaların güvenini kazandı. Böylelikle bir ülke tarafından alınan kredinin geri ödenmeme riskini tespit eden CDS 33 ayın en düşük seviyelerine kadar gerileyerek 339 baz puana düştü.

KASIM AYININ BAŞINDAN BU YANA GERİLEDİ

Geçtiğimiz haftadan itibaren Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS) gerçekleşen düşüş, faiz haftasında da devam ediyor. Seçimlerin ardından 750 baz puana çıkan risk primi kasım ayının başında 400 baz puana kadar düştü. Gerilemesini sürdüren risk primi salı günü 339 baz puan olarak görülüyor. 

YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ ARTACAK

Ülkelerin CDS’leri yabancı yatırımcılar için büyük bir öneme sahip. Risk primindeki düşüş, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin yeniden artmasına anlamına geliyor. Türkiye’nin uluslarası piyasalarda daha düşük faiz oranlarıyla borçlanmasını sağlıyor. Risk priminin bir diğer etkisi de TL üzerinde oluyor. Buna göre CDS düştükçe TL’nin değerindeki dalgalanmalar da azalıyor. 

Türkiye risk primi 33 ayın en düşük seviyesine geriledi

MERKEZ BANKASI’NIN KARARI BEKLENİYOR

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu gelecek Perşembe faiz kararını açıklayacak. Yatırımcılar enflasyon​ mücadele konusunda atılacak kararlı adımları ve faiz kararını merakla bekliyor. Yurt içinde ekonomistler ve yurt dışındaki önemli kuruluşlar 250 baz puanlık artış yapılacağı konusunda hemfikir.

Reuters anketine katılan 21 ekonomistin tamamı yüzde 35 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 37,5 ile yüzde 40 bandında yer aldı. Ankete göre politika faizinde 16 ekonomist 250 baz puan, üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış bekledi. Öte yandan Reuters anketinde TCMB'nin aralık ayında da faiz artışlarına devam etmesinin beklendiği görüldü. Ankette 2023 sonu faiz tahminlerinin medyanı da yüzde 40 seviyesinde oldu.

Öte yandan ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley paylaştığı bir bilgi notunda TCMB'nın önümüzdeki toplantıda politika faizini 250 baz puan artırılacağını tahmin ediyor. Notta TCMB'nin sıkılaştırma döngüsünde yavaş bir tempoya geçebileceği yönünde bir yönlendirme olmasa da banka temponun yavaşlayacağını öngördü.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...