Tgrt Haber

Türkiye tohumda meyvesini aldı: Gıda fiyatlarında istikrar hedefleniyor

18 Ocak 2024 16:20 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 16:35
Türkiye tohumda meyvesini aldı: Gıda fiyatlarında istikrar hedefleniyor

Türkiye’nin tohumculuk alanındaki çalışmaları meyvesini verdi. 20 yılda önemli büyüme rakamları kaydedilirken, gıda fiyatlarında da istikrar sağlanması bekleniyor.

Tohumculuk, Türkiye​'nin tarımda kendine yeterlilik ve ihracat​ hedeflerine ulaşmasında kritik öneme sahip bir sektör. Son yıllarda tohumculuk alanında önemli yatırımlar yapılarak, bu alandaki kapasite ve rekabet gücü önemli ölçüde arttı. 2002 yılında sadece 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi, 2022 yılında 1 milyon 361 bin tona yükseldi. Bu, 20 yılda üretimin yaklaşık 8,6 kat arttığını gösteriyor. Bu artış, tohumculuk sektörünün hem kamu hem de özel sektör tarafından desteklenmesiyle sağlandı.

Tohumculuk sektörünün gelişmesi, Türkiye'nin gıda güvenliğini sağlamaya yardımcı oluyor. Sertifikalı tohum kullanımı, verimi artırarak, daha fazla ürün elde edilmesini sağlıyor. Bu da gıda ihtiyacının karşılanmasına ve gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına katkı sağlıyor.

BÜYÜK BÜYÜME KAYDEDİLDİ

TRT Haber’de yer alan habere göre, tohumculuk sektörünün gelişmesi, ihracat imkanlarını da artırıyor. Türkiye, son yıllarda tohum ihracatını önemli ölçüde artırdı. 2023'ün ilk 10 ayında 235 milyon dolarlık tohum ihraç edildi. Bu rakam, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde bir artışa işaret ediyor.

Sonuç olarak, tohumculuk, Türkiye'nin tarımda kendine yeterlilik ve ihracat hedeflerine ulaşmasında kritik öneme sahip bir sektör. Türkiye bu alandaki yatırımlarını sürdürerek, tohumculuk sektörünün gelişimini desteklemeye devam ediyor.

Türkiye tohumda meyvesini aldı: Gıda fiyatlarında istikrar hedefleniyor

Kendi tohum üretimini yapamayan ülkeler, 'gıda üretimi' için başka ülkelere bağımlı hale gelirken, 'genetiğiyle oynanmış' tohum tehlikesi nedeniyle de çeşitli endişeler ortaya çıkabiliyor. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı​ bünyesinde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TÜGEM) ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) koordinasyonuyla yapılan çalışmalar, sertifikalı tohumda dışa bağımlılığı azaltırken, üretim ve ihracatı artırdı.

Tohumculuk sektörünü desteklemek, çiftçiye kaliteli tohum ulaştırmak, milli tedarik sistemini güçlendirmek ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye içinde kullanılan tohumluklar yüzde 97 yerlilik oranına ulaştı.

SERTİFİKALI ÜRETİME DESTEK

Tohum üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılıyor ve destekleniyor. 2005 yılından bu yana sertifikalı tohum kullanımına, 2008’den beri de sertifikalı tohum üretimine destek veriliyor. Son 4 yılda bitkisel üretim destekleri içinde en fazla artış, ‘sertifikalı tohum’ kullanımında oldu. Bu kapsamda 5,4 milyar liranın üzerinde destekleme ödemesi yapıldı.

BİNE YAKIN TESCİLLİ BİTKİ

Yapılan çalışmalar 500’den fazlası tahıl ve yemeklik baklagiller grubundan, 250 civarı endüstriyel bitkilerden olmak üzere bine yakın bitki çeşidi tescillendi. Tahıl grubunda ekmeklik, makarnalık buğday, yulaf, çavdar, çeltik, mısır, mercimek, nohut, bezelye gibi türler bulunurken, endüstriyel grupta ayçiçeği, aspir, pamuk, yerfıstığı, keten, hardal, kinoa gibi türler bulunuyor.

Anadolu adaçayı, anason, çemen, çivitotu, çörekotu, ekinezya, İstanbul Kekiği gibi bazı bitki türleri ‘tıbbi ve aromatik çalışma yapılan türler arasında yer alırken, çayır, mera ve yem bitkileri grubunda ise çayır üçgülü, İtalyan çimi, tüylü fiğ, kır korungası, tüylü bal otu gibi tescilli bitkiler bulunuyor.

Kaynak: TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...