Tgrt Haber

Avrupa enerji krizi ile üretimi düşürdü, Türkiye'ye fırsat doğdu: Tarım üssü olabiliriz!

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
09 Ekim 2022 07:09 - Güncelleme : 09 Ekim 2022 07:16
Avrupa enerji krizi ile üretimi düşürdü, Türkiye'ye fırsat doğdu: Tarım üssü olabiliriz!

Küresel çapta yaşanan enflasyon artışı ve enerji krizi nedeniyle üretimi durduran Avrupa’ya alternatif Türkiye olabilir. Tarım uzmanı Mine Ataman, sorunların giderildiği takdirde Türkiye’nin pazarı sahipleneceği ve 10 yıl içerisinde dünya tarımının üssü olabileceğini ifade etti.

Koronavirüssalgını ve hemen ardından enerji kriziAvrupa ülkelerinde gıda fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Fabrikalarda üretim​ gün geçtikçe yavaşlarken kışın fiyatların daha da artmasından endişe ediliyor.

AVRUPA’NIN SORUNUNU ÇÖZERİZ

Avrupa’nın enerji krizi nedeniyle üretimi durdurduğunu veya azalttığını söyleyen  tarım uzmanı Mine Ataman, Türkiye’nin talip olması durumunda bu problemi çözerek pazarı sahipleneceğini ifade etti. Türkiye’nin gerek Afrika gerek ise Rusya ve Çin ile ticari ilişkilerini geliştirdiğini söyleyen Ataman, Nükleer Enerji Santrallerinin hala en verimli enerji kaynakları olduğunu belirtti.

10 YILDA YILDIZ OLABİLİRİZ

Ataman şu ifadeleri kullandı;

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Türkiye’nin enerji konusunda elini güçlendirecek. Türkiye ayrıca Türk tarımını teknoloji ile donatırsa, dünyanın geleceğini besleyebilir. Tarımın geleceği biyoteknolojide. Biyoteknolojinin başkenti, tarımın geleceğinin sahibi olacak. Bütün bu avantajları değerlendirebilirse Türkiye, gelecek 10 yılda dünya tarımının ve ticaretinin yıldızı olabilir.

İPEK YOLU’NUN KALBİYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanghay İş Birliği Örgütünün devlet başkanları toplantısında verdiği görüntünün, Asya için Türkiye’nin önemini bir defa daha ortaya koyduğunu dile getiren Ataman, 2023’ün tarım endüstrisi için karar yılı olduğunu vurguladı. Ataman “Ticaret yolları aynı zamanda ‘dünyanın sinir sistemi’ görevini yürütüyor. 2023 yılında dünya için yeni bir sinir sistemine ihtiyaç var. 10 bin yıllık ticaret yolları, limanlar ve tarımla ilgili ürünler giderek önemini kaybediyor. Bütün işaretler Rusya, Çin ve Türkiye’nin olduğu o eski hattı gösteriyor. İpek Yolu, kalbinde Türkiye ile birlikte yeniden canlanıyor. Diplomaside atılan önemli adımlar tarımsal üretim açısından büyük fırsat. Türkiye yaz boyu attığı önemli adımlarla Boğazları, Karadeniz’i ve Anadolu’yu değişen ticaret yollarının merkezine oturtmak üzere. Yeni ticaret yollarının sahibi 2023 güç yollarının da kazananı olacak. Türkiye fırsatları değerlendirir, Avrupa’nın üretmediği bazı tarımsal ürünleri üretirse tarımsal gelirlerini artırabilir” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...