Tgrt Haber

Türkiye'de 35 milyon kişi kripto para sahibi! Düzenleme öncesi çarpıcı araştırma

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
28 Ocak 2024 06:24 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 06:57
Türkiye'de 35 milyon kişi kripto para sahibi! Düzenleme öncesi çarpıcı araştırma

‘Kripto Kanunu’ için hazırlık yapan AK Parti’nin son raporu Türkiye'de nüfusun 5'te 2'sinin kripto paraya yatırım yaptığını ortaya koydu.

Türkiye’nin gri listeden çıkması için gerekli olan kripto varlıklarla ilgili yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde Türkiye​ Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulması planlanırken, AK Parti​ Ekonomi İşleri Başkanlığı yeni düzenlemeyle ilgili bir rapor hazırladı.

Türkiye nüfusunun 5’te 2’sinin kripto para​ varlık sahibi olduğu kaydedilen rapora göre, yeni düzenlemenin Türkiye’nin yabancı yatırımcıları çekme potansiyelini artıracağı vurgulandı.

Ayrıca düzenlemeyle uluslararası sermayenin ülkede güvenle yatırım yapmasına ve küresel pazardaki rekabet gücünü güçlendirmesine imkân sağlanacağı belirtildi.

Türkiye'de 35 milyon kişi kripto para sahibi! Düzenleme öncesi çarpıcı araştırma

BANKALAR CÜZDAN OLUŞTURACAK

Raporda Türkiye’de faaliyet gösterebilecek kripto para borsalarının SPK’dan faaliyet lisansı almasının faydalarına dikkat çekildi. Kripto para borsalarının denetim altında tutulmasının, düzenli denetimlerle işlemlerin şeffaflığına ve yatırımcı fonlarının güvenliğinin temin edilmesine olanak sağlayacağı  belirtildi.

Bu çerçevede SPK tarafından Türkiye’de faaliyet lisansı almak isteyen kripto para borsalarının teknik ve idari tedbirlerle siber güvenlik açısından gerekli kriterlere uyması sağlanacak. Bankalar müşterilerine cüzdan oluşturacak ve müşteriler kripto paralarını güvenli şekilde saklayabilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcısı olunabilmesi için gerekli şartlar düzenlenecek, belirli tutarın üzerindeki meblağlardan vergi alınması sağlanacak.”

ABD'DE 11 BAŞVURUYA ONAY

Spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin artması ve kurumsal yatırımcılarca kabul görmesi durumunda, diğer kripto para ETF’lerin de önünün açılabileceği belirtiliyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nca 11 farklı spot Bitcoin ETF başvurusunun 2 hafta önce onaylandığı kripto paralarda hareketlilik sürüyor.

Gelişmenin yaşandığı süreçte kur fiyatı 49 bin dolara yaklaşan Bitcoin önce değer kaybedip 38 bin 500 dolara geriledi, ardından tekrar 40 bin doların üzerine çıktı.

Ekonomist Dr. Bora Erdamar “Beklentiyi satın al, gerçekleşince sat” düşüncesinin düşüşte etkili olduğunu, kripto para ekosistemi ile konvansiyonel finansın birbiriyle iletişime geçmeye başlaması ihtimalinin arttığını dile getirdi.

 

Kaynak: Türkiye gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...