Türkiye'de ‘ara eleman’ sıkıntısı sürüyor! Kaynak ve inşaat işinde kriz yaşanıyor
Türkiye’de eleman açığı giderek büyüyor. Özellikle kaynak ve inşaat sektöründe büyük bir eleman eksikliği yaşanıyor. Öyle ki tersanelerde çalışacak kaynakçı bulunamadığı için Uzak Doğu’dan eleman getirilmesi dahi gündemde. İnşaat ustaları ise 60 bin liraya çalışacak eleman bulamıyor.
Türkiye'de işçi bulma sıkıntısı günden güne büyüyor. Sanayi sektöründe ise kaynakçı krizi yaşanıyor. Gençler bu işe yanaşmazken organize sanayi bölgelerinde çalışanların çoğunu yabancı uyruklular oluşturuyor.
USTALAR ŞİKAYETÇİ: ÇIRAK YETİŞMİYOR
Ustabaşı Hakan Şahbaz, “Şu anda eskisi gibi yeni nesil yetişmiyor. Çırak yetişmediği için de bulamıyoruz” derken, kaynak ustası Serhat Toruk da piyasada elemanın yetişmediğinden şikayet ediyor.
GENÇ İŞÇİ BULUNAMIYOR
Yüksek maaşa rağmen çalışacak genç işçi bulunamıyor. Uzmanlık gerektiren alanlara ise başvuru yok denecek kadar az. Piyasa şu sıralar yabancı işçilere yöneliyor. Ustabaşı Hakan Şahbaz, “Biz eleman bulamadığımız için kendi yerli çalışanımızı bulamadığımız için yabancı işçiler çalıştırıyoruz.” dedi.
MAAŞLAR 40 BİNİ GEÇİYOR
Kaynak ustası Toruk da, Bizim gibi usta olanlar çok az. Onlar daha çok rağbet görüyor nedense ama sonunda herkes bize dönüyor. Sağlam usta olana dönüyorlar. Çünkü işi yapamayınca iş elinde kalıyor.” diyor. Alınan maaşlar çıraklık ve ustalığa göre değişiyor. Maaşlar 28 bin ile 41 bin lira arasında oynuyor.
TERSANEDE GÜNLÜĞÜ 200 DOLARA USTA YOK
Tersanelerde de durum pek farklı değil. Günlük 200 dolara usta bulunamazken uzak doğudan eleman getirilmesi bile seçenekler arasında görülüyor.
GENÇLER KAYNAK VE İNŞAAT İŞİNE YANAŞMIYOR
Eleman krizi yaşanan alanlardan biri de inşaat sektörü. İnşaat ustaları ve müteahhitler, yüksek maaşa rağmen çalışacak genç işçi bulamıyor. İnşaat sektöründe çalışan kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri bulunulan ile göre günlük 2 bin liraya kadar çıkabiliyor. İşçinin eline aylık en az 60 bin lira geçebiliyor. Bu yüksek talebe rağmen sıva, demir, kalıp, boya ve inşaat ustaları gibi uzmanlık gerektiren alanlarda usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor.