Türkiye'deki doğalgaz potansiyeli umut verici
Kanadalı Valeura Enerji'nin CEO'su McFarland, 'Türkiye, gelecekte doğalgaz üretimini önemli ölçüde artırabilir. Şirket olarak kesinlikle yerel gaz tedariği için sürecin bir parçası olacağız.' dedi.
Trakya'da doğalgaz arama çalışmaları yürüten Kanadalı Valeura Enerji'nin Üst Yöneticisi (CEO) Jim McFarland, "Türkiye, gelecek yıllarda doğalgaz üretimini önemli ölçüde artırabilir. Şirket olarak kesinlikle yerel gaz tedariği için atılan adımların ve sürecin bir parçası olacağız." dedi.
McFarland, geçen hafta Norveç'in en büyük enerji şirketi Statoil ile Türkiye'de doğalgaz arama çalışmaları için yapılan anlaşmaya ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
İki şirketin Trakya'da Tekirdağ il sınırları içindeki Banarlı gaz sahasında keşif çalışmaları yürüteceğini hatırlatan McFarland, "Trakya Havzası'nda yaptığımız keşif çalışmaları için bir süredir ortak arıyorduk. Birçok büyük uluslararası şirketle ortaklık görüşmelerimiz oldu ama Statoil ile anlaştık. Bu anlaşma bizi gerçekten memnun etti." diye konuştu.
McFarland, bölgede iki büyük kuyuda sondaj yapılacağını ve üç boyutlu sismik araştırma çalışmalarının da yürütüleceğini belirterek, "Bölgeye en az 36 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu. Sondaj yapılacak kuyuların derinlikleri 4 ila 5 bin metre arasında değişiyor. Kuyu başına en az 10 milyon dolar harcama yapılacak ve sismik araştırmanın da 10 milyon dolara mal olması bekleniyor." ifadelerini kullandı.
-"Statoil anlaşması pozitif gösterge"
Statoil ile yapılan anlaşmanın bölgedeki doğalgaz potansiyeli için pozitif bir gösterge olduğunu ve yeni yatırımcıları Türkiye'ye çekeceğini vurgulayan McFarland, şöyle devam etti:
"Türkiye'de henüz keşfedilmemiş iyi bir doğalgaz ve petrol potansiyeli var. Şu anda doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'dan fazlasını ithal eden bir Türkiye var. Kısa zamanda yüzde 100 kendi gazını üretip kullanacak demek gerçekçi olmaz ancak bu konvansiyonel olmayan alanlardan birkaçı Türkiye'nin doğalgaz ithalatını azaltmaya çok önemli katkı sağlayacak. Ayrıca bunlar Türkiye'nin doğalgaz ve petrolden dolayı yükselen cari açığını da düşürecek ve biz kesinlikle yerel gaz üretimi ve tedariği için atılan adımların bir parçası olacağız."
-"Doğuda da potansiyel var"
McFarland, 2010'dan beri Türkiye'de bulunduklarını ve çalışmalarını Trakya'ya yoğunlaştıklarını anlatarak, şunları kaydetti.
"Burada konvansiyonel olmayan gaz potansiyelinin gerçekten büyük olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca konvansiyonel gaz için de hala potansiyel olduğuna inanıyoruz. Bu potansiyelin ne kadar büyük olduğunu söylemek zor, ama bu konuda yapılan araştırmalar mevcut. Türkiye'nin batısına yoğunlaşsak da ülkenin doğusunda da potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Doğuda da lisanslarımız mevcut. Oradaki kaynağın çoğunlukla petrol olduğunu düşünüyoruz. Ancak bugünlerde petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle oradaki çalışmalara yoğunlaşamıyoruz ama Trakya'daki gaz potansiyelinin gerçekten çok iyi olduğunu düşünüyoruz."