Tgrt Haber

Enerjide dev hamle! Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi Silivri'de açılıyor

12 Aralık 2022 15:37 - Güncelleme : 12 Aralık 2022 17:18
Enerjide dev hamle! Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi Silivri'de açılıyor

Kapasite artırma çalışmaları tamamlanan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, 16 Aralık'ta açılacak. Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz deposu olması beklenen tesisin 3,2 milyar metreküplük depolama hacmi, 4,6 milyar metreküpe çıkarılırken geri üretim kapasitesi de günlük 28 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe ulaştırıldı.

Dünya'da enerjide tedarik ve arz güvenliğinin yaşandığı dönemde Türkiye​, dev bir yatırımı daha hizmete alındı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama tesisi Silivri​ Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde kapasite artırımına gidildi.

Toplam 7 doğalgaz​ boru hattının geçtiği, ikisi deniz olmak üzere 4 LNG tesisinin bulunduğu Türkiye’de, Silivri'deki doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinde artırım tamamlandı. Toplam 3,2 milyar metreküplük depolama hacmi, 4,6 milyar metreküpe çıkarılan ve geri üretim kapasitesi de günlük 28 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe ulaştırıldı. Yeni haliyle Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz deposu olması beklenen tesis, 2007'de Türkiye’nin ilk yer altı doğal gaz depolama tesisi olarak faaliyete geçti.

Enerjide dev hamle! Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi Silivri'de açılıyor

TÜRKİYE'NİN TÜKETİMİNİN YÜZDE 8'İNİ KARŞILIYOR

Tesis, yaklaşık 10 yıllık hizmetin ardından genişletme çalışmalarıyla kapasite olarak 3,2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe yükseldi. Bu miktar, Türkiye’nin yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 8’ine karşılık geliyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden ulusal gaz boru şebekesine günlük gaz verme kapasitesi de yükseldi.

Tesisler şebekeye bugüne kadar 28 milyon metreküp gaz basabilirken, bundan böyle günde 75 milyon metreküp gaz verebilir hale geldi. Bu miktar, Türkiye’nin günlük toplam ihtiyacının yaklaşık 4'te biri anlamına geliyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin elektrik ihtiyacı ise yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Tesisin içinde bulunan 4,2 megavat (MW) kurulu güce sahip rüzgar türbinin ürettiği elektrik. tesisin ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor.

Enerjide dev hamle! Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi Silivri'de açılıyor

AÇILIŞI ERDOĞAN YAPACAK

Türkiye’nin en büyük gaz deposu unvanının yanında, Avrupa’nın yeraltındaki en büyük doğalgaz depolama tesisi özelliğine de sahip Silivri tesislerinin kapasite artırımı sonrası resmi açılışı 16 Aralık 2022 tarihinde yapılacak. Tesis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin doğalgaz depolarının doluluk oranının yüzde 100 olduğunu açıkladı. Dönmez, diğer tedarikçilerin sözlerini tutmaları halinde Türkiye’nin bu kışı doğalgaz arz sorunu yaşamadan atlatacağını ifade etmişti.

Enerjide dev hamle! Avrupa'nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi Silivri'de açılıyor

TUZ GÖLÜ'NDE DE VAR

Türkiye’nin Silivri dışındaki bir diğer doğalgaz depolama yatırımı da Tuzgölü’nün altında bulunuyor. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’ndeki genişleme çalışmaları da devam ediyor. Halen 1,2 milyar metreküp olan Tuz Gölü’ndeki deponun kapasitesi de 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Tuz Gölü tesislerinin de yeni kapasitesiyle hizmete girmesi Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe ulaştıracak.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...