Türkiye’nin faturası 21 milyar dolar azalacak
Petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüş Türkiye'ye yaradı. Türkiye’nin enerji faturasının 21 milyar dolar düşmesi öngörülüyor.
Dünya Suriye’deki iç savaşa odaklanırken bir süredir petrol fiyatlarına dayalı yeni bir savaş iyice gün yüzüne çıktı. Uzmanlara göre dün 36 dolara kadar inen petrol savaşının arkasında ABD-Suudi ittifakı var. Bu iki ülke, Rusya, İran, Venezuela’yı cezalandırıyor. Bunun sonucunda dünyada sermaye ve siyasi yönden birçok değişim olacak. Petroldeki düşüş sonrası ekonomisi petrole bağımlı ülkelerin büyümesi negatif etkilenirken, Türkiye Çin ve Avrupa ülkelerinde ise enerji faturaları düşüş oranında azaldı.
100 DOLARIN ALTINA DÜŞMEMESİ GEREKİYOR
Fiyat düşüşleri en çok Rusya, Suudi Arabistan, İran, Venezuela gibi ekonomisi petrole dayalı ülkeleri etkiliyor. Rusya’nın, bütçesini finanse edebilmesi için petrol varil fiyatının 100 doların altına düşmemesi gerekiyor.
Bu rakamın çok altına inildi ve şu an Rusya ağır maddi kayıplara uğruyor. İran da ekonomik planlarını 125 dolar olarak yapmıştı ancak fiyatlar şu an bu rakamın üçte biri. Venezuela da önemli bir petrol üreticisi ama buradan gelen paranın yanlış yönetilmesi nedeniyle ağır ekonomik sorunlarla, yüzde 50’lik enflasyonla uğraşmak zorunda.
TÜRKİYE'NİN FATURASI 21 MİLYAR DOLAR AZALACAK
Petroldeki düşüş, Avrupa, Çin ve Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelere yarıyor. Avrupa Birliği tükettiği enerjinin yüzde 53’ünü ithal eden bir bölge. Büyük enerji ihtiyacını dışarıdan karşılayan Türkiye de düşen petrol fiyatlarına sevinmiş durumda. Türkiye’nin petrol faturası geçen yıl 16 milyar dolar azaldı. 2016-2018 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) verilerine göre de geçen yıl 54,9 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldı. Geçen yıl yayımlanan OVP’de bu yıl için öngörülen 57,3 milyar dolarlık enerji ithalatı, yeni OVP’de 41,1 milyar dolara çekilirken, gelecek yıl için 60,1 milyar olarak belirlenen ithalat beklentisi 39,2 milyar dolar olarak revize edildi. Buna göre Türkiye’nin gelecek yıl enerji faturasının 20,9 milyar dolar düşmesi öngörülüyor. Çin de en büyük tüketici ve petroldeki düşüş onun da kasasına olumlu yansıyor.