Tgrt Haber

Türkiye Mart ayında rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
13 May 2024 10:23 - Güncelleme : 13 May 2024 10:29
Türkiye Mart ayında rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar

2024 yılının Mart ayındaki cari işlem hedefleri açıklandı. Mart'ta 4 milyar 544 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 782 milyon dolarlık fazla oluştuğu bildirildi.

TürkiyeTÜİK​ verilerine göre Mart​ ayında cari açıktan, sanayiye perakende satışa kadar yüksek karlar elde etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mart 2024'te cari işlemler hesabı 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi. 

TÜRKİYE'NİN MART AYINDAKİ CARİ AÇIK​ BEKLEYİŞİNDEKİ RAKAMLAR ŞAŞIRTTI! 

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, martta 5 milyar 193 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2 milyar 241 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 2 milyar 104 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin Mart ayındaki rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar - 1. Resim

Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 604 milyon dolar, ikincil gelir dengesi kaleminde ise 12 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi.

TİCARİ VE PERAKENDE SATIŞ HACMİNDE ARTIŞ YAŞANDI! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin ticaret satış hacmi endeksini açıkladı. Buna göre, ticaret satış hacmi söz konusu ayda bir önceki aya kıyasla yüzde 3 arttı. Bu dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 3,3 azaldı, toptan ticaret satış hacmi yüzde 5,5 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise aynı kaldı.

Türkiye Mart ayında rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar - 2. Resim

Ticaret satış hacmi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 arttı. Aynı dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 0,1 azalırken, toptan ticaret satış hacmi yüzde 9,4 yükseldi. Bu dönemde perakende ticaret satış hacmi ise yüzde 19,4 artış gösterdi.

CİRO ENDEKSİNDE YÜZDE 84 BAZDA ARTIŞ!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi, martta aylık bazda yüzde 4,7 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi​, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, aynı ayda yıllık bazda yüzde 84 arttı.

Türkiye Mart ayında rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar - 3. Resim

- Sanayi ve inşaat endeksleri

Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta yıllık bazda yüzde 70,8 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi söz konusu ayda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,4 yükseldi.

İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta yıllık bazda yüzde 130 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi de martta şubat ayına göre yüzde 11,4 artış kaydetti.

Türkiye Mart ayında rekor kırdı! Cari açıktan, sanayiye ticarete kadar dolar bazında kar - 4. Resim

- Ticaret ve hizmet endeksleri

Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi de bir önceki aya kıyasla yüzde 4,7 yükseldi.

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 95,3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi de bir önceki aya kıyasla yüzde 4,1 artış kaydetti.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...