Türkiye'nin Rusya'dan petrol ithalatı rekora koşuyor
Rusya’ya Avrupa ülkelerinden gelen sert yaptırımlarla mücadele etmek için enerji ürünlerindeki satışlarını Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere çevirdi. İngiltere merkezli borsa ve finansal bilgi şirketi LSEG verilerine göre, Türkiye'nin Rus Ural ham petrol ithalatı Kasım'da rekor seviyeye çıkmaya hazırlanıyor.
Petrol piyasalarında fiyatlanmaları etkilemeye devam eden Moskova hükümeti petrol arzında kısıtlamaya gitme kararını yıl sonuna kadar sürdüreceğini açıkladı. Bununla beraber Avrupa ülkelerinin yaptırımları da devam ediyor. 12. Yaptırım Paketi Avrupa Komisyonu tarafından üye ülkelere sunulacak. Rusya ise ihracatını Hindistan, Çin ve Türkiye gibi ülkelerde yoğunlaştırmaya devam ediyor.
REKOR SEVİYE BEKLENİYOR
Financial Markets Infrastructure and Data (LSEG) verilerine göre, Türkiye'nin Rus Ural ham petrolü ithalatı Kasım ayında rekor seviyeye ulaşmaya hazırlanırken; diğer büyük alıcılar olan Hindistan ve Çin'in alımlarının, planlanan düşük sevkiyatlara rağmen sabit kalması öngörülüyor. Bloomberg’te yer alan habere göre, Türkiye’nin Rus Ural ham petrolü ithalatının Kasım'da Ekim ayındaki 1,4 milyon tonun üzerine çıkarak, Ekim 2022'de gördüğü ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,43 milyon tonu geçmesini bekliyor.
LSEG verilerine göre 1-15 Kasım döneminde Rus limanlarından Türkiye'nin limanlarına sevk edilmek üzere günde 800 bin tondan fazla Ural petrolü yüklendi. Böylece Ural petrolü ithalatı Ekim ayının aynı dönemine göre 200 bin artmış oldu. STAR rafinerisinin Rus Ural ham petrolü alımı için Rusya'nın Lukoil firmasıyla yaptığı anlaşmanın ardından Türkiye daha ucuz Rus petrolü ithal etmeye başlamıştı.
ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantı bitiminde Rusya'ya yönelik hazırlanan yeni yaptırım paketi konusunda açıklamalarda bulundu. "12. yaptırım paketine ilişkin çalışmaları tamamlamak üzereyiz." diyen Borrell, kısıtlayıcı tedbirlerin bireysel, ekonomik ve sektörel yaptırımlar içerdiğini anımsattı.
Borrell, hazırladıkları paketi çarşamba günü üye ülkelere sunmayı planladıklarını aktararak, "12. paket daha fazla kişiyi listeleme, aralarında elmasın da bulunduğu yeni ihracat yasakları, Rusya'nın petrol gelirini azaltmak için petrol tavan fiyatını sıkılaştırmaya yönelik eylemler ve yaptırımların çevresinden dolaşmayla mücadeleyi içerecek." ifadesini kullandı.
60 DOLAR TAVAN FİYATI
Yeni yaptırımların yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin onayı gerekiyor. AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 11 yaptırım paketini hayata geçirdi. Bu çerçevede Rusya'ya yönelik ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altını da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulandı.
Öte yandan AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararları, 5 Aralık 2022'de uygulamaya girmişti.
Bu kapsamda Rus petrolünün, üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler, bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamıyor. Söz konusu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor. Son dönemde, Rus petrolü, uluslararası piyasalarda belirlenen tavan fiyatın üzerinde işlem görüyordu.