Tgrt Haber

Enerji krizi Türkiye'yi etkileyecek mi? Bakan Dönmez: Batı gibi sıkıntı yaşamayız

12 Mart 2022 11:32 - Güncelleme : 12 Mart 2022 11:40
Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili  Bakan Dönmez, "Dünyada anormal şekilde arttı. En düşük seviyede vatandaşa yansıtma gayretindeyiz" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanan enerji krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez, Türkiye’nin Rusya doğalgazına bağımlılığının yüzde 40, petrolüne ise yüzde 25 olduğunu belirterek Batılı ülkeler gibi sorun yaşanmayacağını duyurdu. Karadeniz’de yapılan sondaj ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “Karadeniz doğal gazı 2023’te sisteme bağlanacak” ifadelerini kullandı.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili Bakan Dönmez, "Dünyada anormal şekilde arttı. En düşük seviyede vatandaşa yansıtma gayretindeyiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle enerji fiyatlarında yükselişe değinen Bakan Dönmez, Türkiye'nin Rusya doğalgazına bağımlılığının yüzde 40 dolayında olduğunu belirtti ve petrol bağımlılığının ise yüzde 25 dolayında olduğunu aktardı.

“AKKUYU NÜKLEER SANTRAL YAPIMINDA SORUN YAŞANMAYACAK”

Bakan Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının enerji konusunda belirli oranlarda bağımlı olduğumuz Rusya ile ilgili bilgi verdiği programda yaşanan çatışmalardan dolayı Akkuyu Nükleer Santral yapımında bir aksama yaşanmayacağını dile getirdi.

"AVRUPA, RUSYA'YA OLAN ENERJİ BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK İSTİYOR"

Bakan Dönmez, Avrupa'nın enerji bağımlılığı ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: "Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını kısa vadede ikame etmeleri zor. Yeni kaynakların rezervlerinin üretime hazırlanması süreye ihtiyaç duyan süreçlerdir. AB henüz netleştirmedi. En azından niyetini ortaya koydu. 'Rusya’ya bağımlılığı azaltmak istiyoruz yeni kaynaklara ihtiyacımız var' dedi.

"ŞU AN İÇİN TÜRKİYE'NİN ENERJİ SIKINTISI YAŞAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Dönmez, Türkiye'nin enerji konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağına dair soruya ise şu cevabı verdi:

"Şu an için söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz. İyi ticari ilişkilerimiz var. Diplomasi aracıyla çözmenin tarafı olduğumuzu ifade etmiştik. Gaz konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı kontrat bazında sevkiyatlara uyduklarında görüyoruz. 1986’da biz ilk doğalgazı Sovyetler Birliği’nden almıştık. Ukrayna, Romanya, Bulgaristan üzerinden Batı hattı dediğimiz hattan alıyorduk. İki sene önce Türk Akımı bitti biz doğrudan Karadeniz’in altından doğrudan Tekirdağ Kıyıköy’den alır vaziyete geldik.

“DOĞAL GAZ HATTINDA İKİ SENEDİR TEKNİK SIKINTI YAŞAMIYORUZ”

Geçmişte Ukrayna üzerinden gelen hatta sorunlar vardı. Zaman zaman geçmişte benzeri sıkıntılar olmuştu. İki senedir teknik sıkıntı yaşamıyoruz. Gazprom ile BOTAŞ sık sık görüşüyor. Sevkiyatta bir problem görmüyoruz.

“BİZİ ETKİLEMEYECEK”

Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz. Böyle bir konuşma da olmadı. Sık sık diyaloglarımız da var zaten. Türkiye’nin doğalgaz açısından tedarik problemi yok."

"DOĞAL GAZ DESTEĞİ 4 MİLYON HANEYE ÇIKACAK"

(Doğal gaz destekleri hakkında) Başvuruları almaya başladık. Martın ikinci yarısından itibaren ödemelere başlayacağız. Elektrikte bunu yapıyorduk. 2 milyon ailemiz faydalanıyordu. Her yerde doğal gaz olmayabilir, kömür desteği de devam edecek. Kömür yardımından yararlanmak isteyen devam edecek. İlçelere bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakıflarımız var. Oradaki vakıf zaten değerlendiriyor. Teknik çalışma sonrasında bu yardımdan istifade edecekler. 3-4 milyona çıkacak gazda da..Elektrikte de 2'den 4 milyona çıktı. 450 lira ile 1150 lira arasında destek sağlanacak. Isınma her illerde aynı değil. Güney bölgelerle diğer bölgelerde ısınma süreci sonuçta aynı değil. Pandemi döneminde enerjide anormal fiyatlarla yüzleştik. Ukrayna kriziyle beraber de 1500-1600 Dolar doğal gazın fiyatı. Tüm dünya bundan etkileniyor. Tabii ki Türkiye de bundan etkileniyor. LNG uluslararası gaz endekslerine göre belirleniyor. Ümit ederiz ki kısa süreli olur.

"KARADENİZ DOĞAL GAZI 2023'TE SİSTEME BAĞLANACAK"

(4. sondaj gemisi hakkında) Elimizde 3 adet Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerimiz var. 6. nesil gemiler. Yeni teknolojiler anlamında söylüyorum. Biz onları aldık güncelledik. Yeni teknoloji haline getirdik. Bu yeni gemi ise en son teknoloji. Büyüklük anlamında çok farklılık yok. Şu anda henüz o gemiyle alakalı görüntü gelmemiş olabilir. Güney Kore'den aldık. Birbirine özellikleri açısından yakın olmasının daha iyi. Ekibimizin kullanma kabiliyeti gelişir hem de yedek parça açısından rahat edersiniz. Yeni gemi tamamen tam bağımsız bir çift kule. Mavi vatan diye isimlendirdiğimiz sularımızda çalışmaya hazır. Bu gemimizin de nerede faaliyet göstereceğine gelince bakacağız. Karadeniz gazı için döşenecek borular Filyos'a geldi. Karadeniz doğal gazı 2023'te sisteme bağlanacak. Martta diyebiliriz. O gazı sisteme bağlamış olacağız.

"ESNAFIMIZ ELEKTRİKTE İNDİRİMİ NİSANDA HİSSEDECEK"

(Esnaf indirimi) 1 Mart'ta başladı. Talepleri değerlendirdik. Biz de talepleri aldık, değerlendirdik. Küçük işletmeler esnaf 30 kw/s baz alındı. Esnaf odalarımızın başkanlarıyla görüştük. Bizim de elimizde veri vardı. Yüzde 75-80 oranında 1. kademeden yararlanmış olacak. 2 kademe arasında yüzde 25 fark var. Yüzde 25 ucuz olacak. 1000 liraysa 750 lira olacak. Şubattan gelen tüketimler yansımaz ama nisan itibariyle daha rahat görürler. STK, cemevi olanlar dernek veya vakıf olduğuna ya da cemevi olduğuna dair yazı getirmeleri gerekiyor. Cemevleri için de Kaymakamlıklardan yazı getirmeleri gerekiyor. Yüzde 50'ye yakın indirim söz konusu.

“DOĞAL GAZDA KADEME BELİRLENEBİLİR”

Doğal gazda belki illerin ısınma ihtiyacına karşı farklı kademeler belirlenebilir. Bu yaza girmeden belirleriz.

"DÜNYADA HAM PETROL FİYATLARI ANORMAL ARTTI"

Akaryakıt hakkında) Anormal fiyat artışı oldu. 40 dolardan 120-130 dolarlara çıktı. Son haftalarda artışın nedeni Rusya-Ukrayna arasındaki savaş. Batılı ülkelerin Rusya’ya aldığı yaptırım kararları var. En düşük seviyede vatandaşa yansıtma gayretindeyiz. En çok ihraç eden ülkeler. Kısıtlı malın fiyatı yükselir. Biz de fiyatların makul olmadığını görüyoruz. Yüzde 92'sini ithal ettiğimiz üründe en düşük seviyede yansıtmaya çalışıyoruz. Umut ediyoruz ki makul seviyeye iner.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...