Tgrt Haber

Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak: Görüşmelerde son aşamaya gelindi

25 Kasım 2022 14:32 - Güncelleme : 25 Kasım 2022 15:11
Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak: Görüşmelerde son aşamaya gelindi

Suudi Arabistan ile yapılan 5 milyar dolarlık kaynak anlaşmasından sonra Katar'la da rezerv anlaşması yapıldığı iddia edildi. Habere göre Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak desteği sağlayacağı ve bu miktarın 3 milyar doları, yıl bitmeden Türkiye'ye verileceği aktarıldı.  

Suudi Arabistan​'dan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açmasına yönelik görüşmeler yürütülürken son aşamaya geldiği öğrenilmişti. 

KATAR​'DAN 10 MİLYAR DOLAR

Reuters'ın aktardığı habere göre, Suudi Arabistan'ın ardından Katar'dan da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası​'na 8-10 milyar dolarlık bir bütçe sağlanacağı iddia edildi. 

YIL SONUNA KADAR 3 MİLYAR DOLAR GELECEK 

Yetkililer tarafından doğrulanan haber için Katar ve Hazine ve Maliye Bakanlığı henüz bir yorum yapmadı. 

Konu hakkında bilgi veren bir üst yetkili, "Katar’dan Türkiye’ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor. Toplam 8-10 milyar dolar arasında rakam değişebilir" dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022’de 11 milyar dolar borçlanma öngörmüş ve bunun 9 milyar dolarını tamamlamıştı. Dolayısıyla Hazine, yıl bitmeden 2 milyar dolar daha ihraç gerçekleştirebilir. Önümüzdeki yıl uluslararası piyasadan borçlanma hedefi ise 10 milyar dolar olan Hazine, bazı yıllarda önfinansman için borçanmasını öne de çekebiliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATAR'A GİTMİŞTİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ son olarak Dünya Kupası’nın açılışı için bu haftasonunda Katar’a gitmişti.

Konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Hazine'nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katar'ın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor" diye durumu değerlendirdi.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...