Tgrt Haber

Faturaları düşürecek yeni tedbirler: Ucuz elektrik için 5 formül masada

16 Şubat 2022 08:37 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 09:00
Elektrikte karşılaşılan sorunların doğalgazda da yaşanmaması için çalışma yapılıyor.

Faturaları düşürecek yeni tedbirler bugün Kabinede görüşülecek. KDV oranının aşağı çekilmesi, konutlarda ilk kademenin 240 kilovata yükseltilmesi, gaz ve elektrikteki sübvanse miktarının artırılması, dar gelirliye fatura desteği miktarının artırılması ve esnaf için daha ucuz olan özel tarifeye geçilmesi gibi tedbirlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Elektrikte karşılaşılan sorunların doğalgazda da yaşanmaması için çalışma yapılıyor.

Bugünkü Kabine toplantısında elektrik faturalarını düşürmeye yönelik düzenlemeye son şeklinin verilmesi bekleniyor. Hem haneleri hem de esnafı rahatlatacak birkaç senaryo üzerinde durulurken toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alınan tedbirleri açıklaması bekleniyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması beklenen tedbir şöyle: KDV oranı aşağı çekilebilir. Konutlarda ilk kademe 210’dan 240 kilovata yükseltilebilir. Gaz ve elektrikteki sübvanse miktarı artırılabilir. Dar gelirliye fatura desteği gündemde. Esnaf için daha ucuz olan özel tarife düşünülüyor.

KONUTLARDA İLK KADEME YÜKSELEBİLİR

Yılbaşında meskenlere kademeli tarife getirilmişti. Konuttaki ilk kademe yüksek gelen faturaların ardından 150 kilovattan 210 kilovata yükseltilmişti. Konutlarda birinci kademenin yeniden yükseltilmesi masadaki ilk seçenek olarak yer alıyor. Son olarak AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, kademeli tarifedeki sınırın revize edilebileceğini belirterek “Ortalama bir evin ayda 250 kilovat kullandığı tahmin ediliyor” demişti. Elektrik tüketimlerinin günlük 7 kilovatsaate kadar olan kullanımları ilk kademeden faturalandırılırken, bu rakamın günlük 8 kilovatsaate çıkarılması ve kademenin 240 kilovata yükseltilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor.

KDV ORANI DÜŞÜRÜLEBİLİR

Elektrik faturalarına yansıyan yüzde 18 KDV oranının düşürülmesi de vatandaşın cebini rahatlatacak bir diğer seçenek olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde temel gıda ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesinin ardından elektrik faturalarında da benzer bir KDV indirimi gelebileceği değerlendiriliyor.

DESTEK ORANI ARTABİLİR

Mevcut durumda devlet desteği elektrikte birinci kademede yaklaşık yüzde 50 doğalgazda ise yüzde 75 devam ediyor. Diğer bir deyişle; 100 liralık doğalgaz faturasının 75 lirası, elektrikte ise 100 liralık faturanın 50 lirası devlet tarafından karşılanıyor. Geçen yıl elektrik ve doğalgaz faturalarında toplam 100 milyar lirayı bulan sübvansiyondaki oranların artırılabileceği de tartışılıyor.

DAR GELİRLİYE DESTEK

Dar gelirli ailelere yönelik bir çalışmanın da düzenleme dosyasında olduğu belirtiliyor. 2021 yılında yaklaşık 2 milyon haneye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2,3 milyar liralık elektrik faturası yardımında bulunuldu. Bu kapsamda destek verilen hane sayısının artırılması için çalışılma yapıldığı ifade edilirken 2022 yılında bu yardımın alt limiti 103 lira, üst limiti ise 206 lira olarak belirlenmişti. Bu tutarların da yapılacak çalışmayla artırılabileceği kaydediliyor.

ESNAFA YENİ TARİFE GELİYOR

Diğer taraftan esnafın yükünün azaltılması da elektrik düzenlemesindeki önemli başlıklardan biri. Fiyatlandırması 'ticarethane' ile 'mesken' arasında olan esnafa yönelik yeni bir özel tarife düzenlemesi yapılabileceği konuşuluyor. Yapılacak düzenleme ile ortalama bir tüketim miktarı belirlenerek esnaf için kademeli tarife uygulanabileceği değerlendiriliyor.

VERGİ YÜKÜ AZALSIN

Partisinin grup toplantısında konuya değinen ve EPDK’nın tarife düzenlemesini yeni baştan ele alması gerektiğini ifade eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Dağıtım şirketlerinin TEDAŞ’a ait olan denetim yetkisinin EPDK’ya devredildiğini hatırlatan Bahçeli, denetim yetkisinin TEDAŞ’a geri verilmesi gerektiğini belirtti. Elektrik dağıtımının devlet eliyle yapılması, perakende elektrik faaliyetlerinin de özel sektör kanalıyla yapılması gerektiğini ifade eden Bahçeli, “İlaveten elektriğin üzerindeki vergi yükünün azaltılması maruz kaldığımız sorunları hafifletecektir” diye konuştu.

ELEKTRİKTEN SONRA SIRA DOĞALGAZDA

Öte yandan elektrikte karşılaşılan sorunların doğalgazda da yaşanmaması için çalışma yapıldığı öğrenildi. Doğalgaz uygulamalarının bu kapsamda yeninden gözden geçirildiği, ısınma faturalarını düşürmek için bazı yeni adımların atılabileceği ve bu hamleler arasında aralarında KDV indiriminin de bulunduğu vurgulandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...