Tgrt Haber

UEA'dan ezber bozan rapor: Dünya petrolden vazgeçecek, yeşil enerji yükselecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg
24 Ekim 2023 14:42 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 15:02
UEA'dan ezber bozan rapor: Dünya petrolden vazgeçecek, yeşil enerji yükselecek

Uluslararası Enerji Ajansı yayımladığı yıllık raporunda önümüzdeki on yıllarda dünya enerji görünümüne ışık tutacak bilgiler verdi. Kuruluş, ülkelerin temiz enerjiye yönelmesiyle fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar tepe yapacağını sonraki süreçte talebin azalacağını ifade etti. İlk kez bir WEO raporundaki mevcut politikalara dayalı olan bir senaryoda fosil yakıt talebinin zirve yapacağı öngörüldü.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), salı günü yayınlanan yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunda daha fazla elektrikli otomobilin yollara çıkması ve Çin​ ekonomisinin daha yavaş büyüyüp daha temiz enerjiye yönelmesiyle dünyada yakıt talebinin değişebileceğini açıkladı. Buna göre, fosil yakıt talebi 2030 yılına kadar zirve yapacak. 

UEA OPEC İLE TERS DÜŞTÜ

UEA'nın yıllık raporu petrol talebinin 2030'dan sonra da artacağını öngören ve trilyonlarca dolarlık yeni petrol sektörü yatırımı çağrısında bulunan petrol üreticisi grubu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) görüşüyle çelişti.

Salı günü yayınlanan yıllık Dünya Enerji Görünümü'nde UEA, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunda bu 10 yılda petrol, doğal gaz ve kömür talebindeki zirve noktalarının görülebileceğini ve bunun ilk kez gerçekleştiğini söyledi.

TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ DURDURULAMAZ

UEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Temiz enerjiye geçiş dünya çapında gerçekleşiyor ve bu durdurulamaz. Bu bir 'eğer' sorusu değil, sadece 'ne kadar yakında' sorusu- ve ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkalarında durmaları gerekiyor" dedi.

UEA raporunda, mevcut durumda fosil yakıtlara olan talebin, Paris Anlaşması'nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşılamayacak kadar yüksek kalmaya devam edeceğini de söyledi. Yapılan açıklamada, "Bu durum sadece rekor sıcakların yaşandığı bir yılın ardından iklim üzerindeki etkilerin kötüleşmesi riskini doğurmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az aşırı hava olaylarının yaşandığı daha serin bir dünya için inşa edilmiş olan enerji sisteminin güvenliğine de zarar veriyor" denildi.

ÇİN, TEMİZ ENERJİ SANTRALİ

UEA aynı zamanda Çin'in rolünün enerji talebindeki büyümenin değişmesinde kilit kaynak olarak görüyor. Raporda, son 10 yılda küresel petrol kullanımındaki artışın neredeyse üçte ikisini Çin oluştururken, ekonomik büyümenin arkasındaki ivmenin azaldığı ve ülkenin "temiz enerji santrali" olduğu belirtildi.

PİK YAPTIKTAN SONRA DÜŞÜŞE GEÇECEK

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, küresel kömür, petrol ve gaz talebi 2030'dan önce pik yapacak. İlk kez bir WEO raporundaki mevcut politikalara dayalı olan bir senaryoda fosil yakıt talebinin zirve yapacağı öngörülürken, küresel enerji tedarikinde on yıllardır yüzde 80 seviyesinde kalan fosil yakıtların payı 2030 itibarıyla yüzde 73'e inecek. Küresel enerji sektörü karbon emisyonları da 2025 itibarıyla zirveyi görecek.

Pik seviyenin ardından düşüşe geçse de fosil yakıt talebi, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için hala çok yüksek seviyede kalacak. Temiz enerjideki hızlı büyümeye rağmen, küresel emisyonlar sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2,4 dereceye ulaşmasına yol açacak şekilde yüksek kalabilir.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI 10 KAT ARTACAK

Temiz enerji teknolojileri, 2030 itibarıyla dünya enerji sisteminde bugüne göre daha büyük bir rol oynayacak. Yollardaki elektrikli araçların sayısı 10 kat artarken, yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payı bugünkü yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ye yaklaşacak. Yeni deniz üstü rüzgar enerjisi projelerine yeni kömür ve gaz santrallerinin üç katı yatırım yapılacak. Ülkelerin mevcut politikaları ve iklim hedeflerine göre hareket etmeleri durumunda, temiz enerjideki ilerleme çok daha hızlı olabilir.

YEŞİL ENERJİNİN PAYI YÜZDE 80'E ÇIKACAK

Rapora göre, yenilenebilir enerji kaynakları 2030'a kadar oluşacak yeni elektrik üretim kapasitesinin yüzde 80'ini sağlayacak. Güneş enerjisi, tek başına bu büyümenin yarısını oluşturacak. Bu büyüme, hala güneş enerjisindeki potansiyelin altında kalacak. Dünyadaki güneş paneli üretim kapasitesi 2030 itibarıyla 1,200 gigavata ulaşırken, kurulan güneş enerjisi santrali kapasitesi bu tarihte 500 gigavat seviyesinde olacak.

Güneş enerjisinde 2030'a kadar 800 gigavat yeni kapasite oluşturulması halinde, Çin'deki kömürden elektrik üretimi yüzde 20 ve Latin Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'daki kömür ve gazdan elektrik üretimi yüzde 25 azalabilir.

Kaynak: Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...