Tgrt Haber

Şimdi de Ukrayna kısıtlaması: Rusya engelinden sonra yağ ihracatı onaya bağlandı

07 Mart 2022 10:04 - Güncelleme : 07 Mart 2022 12:49

Ukrayna savaşı nedeniyle sevkiyatların aksamasının ardından yağ fiyatları yükseldi. Ukrayna, Rusya ile devam eden savaş nedeniyle ülkede gıda kıtlığı riskine karşın gıda ürünlerinin ihracatını askıya alınmasına karar verdi. Buğday, mısır, yumurta ve yağ ihracatına bakanlık onayıyla izin verilecek.

Rusya'nın Azak denizinde Türk gemilerine izin vermemesi ile tırmanan yağ fiyatları uluslararası piyasada yüzde 8 artarken, Türkiye'de yüzde 30 zam geldi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş emtia fiyatlarının tırmanışa geçmesine neden olurken küresel piyasada gıda fiyatları yükseldi. Savaşın etkisiyle sıvı yağ fiyatları dünyada yüzde 8,5 Türkiye’de ise yüzde 30 zamlandı. Rusya ile birlikte küresel ayçiçek yağı arzının yüzde 80’nini elinde bulunduran Ukrayna, bazı gıda maddelerinin ihracatına ilişkin yeni bir karar aldı. Buna göre ayçiçek yağınında aralarında bulunduğu bazı gıda ürünlerinin ihracatı izne bağlandı. 

SAVAŞIN TÜRKİYE’YE ETKİSİ

Türkiye’nin tarım ürünleri ithalat ve ihracatında başta gelen ülkeler arasında Rusya ve Ukrayna yer alıyor. Ukrayna’daki savaş nedeniyle ulaşım yolları sıkıntıya düştüğü için Türkiye’den bölgeye bölgeden Türkiye’ye mal sevkiyatı sıkıntılı ilerliyor. Bu durumdan ayçiçek yağı da nasibini aldı. Ayçiçek yağında yüzde 35 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, ithalatın yüzde 80’e yakınını savaşan iki ülke olan Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor. Geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar yağ ithalatı gerçekleştirildi.  Ukrayna yıllık 7,3 milyon ton ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda bulunurken Rusya ise 5,8 milyon ton üretimle ikinci sırada bulunuyor.

SAVAŞ AYÇİÇEK YAĞINDA ZAMMI TETİKLEDİ

Rusya’nın Avrupa’nın tahıl ambarı Ukrayna’ya saldırmasının ardından dünyada yağ fiyatları artışa geçince Türkiye’de de fiyatlar yükselmişti. Ayçiçek yağına daha fazla zam gelecek korkusu ile vatandaşların marketlere akın etmesi izdihama yol açarken marketler ürün satışında sınırlama ve stokçuluğa gitmişti. Türkiye’nin yeterli yağ stoku olduğu bakanlık tarafından duyurulurken stokçuluk yapanlara ise yasal işlemler uygulanmaya başlandı.

Gündemdeki ayçiçek yağı fiyatları ve stok tartışmaları sürerken Rusya’nın ardından Türkiye’nin en fazla tarım ürünü ithal ettiği ülke olan Ukrayna, gıda ürünlerinin ithalatında yeni bir karar aldı.

UKRAYNA İHRACATI KISITLADI

Kiev hükümeti, Rusya ile devam eden savaş nedeniyle ülkede gıda kıtlığı riskine karşın et, çavdar, yulaf, karabuğday, şeker, darı ve tuz ihracatının durdurulacağını buğday, mısır, yumurta ve yağ ihracatına ise ancak Ukrayna Ekonomi Bakanlığı'nın onay vermesinin ardından izin verileceğini açıkladı.  

Ukrayna’ya ihtiyacı olan her şeyi sağlamaları gerektiğini belirten Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ise yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: Hükümet, üretimleri için bir dizi sosyal açıdan önemli mal ve hammaddenin ihracatını kısıtlama kararı aldı. Gıda güvenliğinin kontrolü şu anda Ekonomi Bakanlığı'nın önceliklerinden biridir.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...