Tgrt Haber

Ukrayna -Rusya görüşmelerinde yeni gelişme

30 May 2014 22:37
Ukrayna -Rusya görüşmelerinde yeni gelişme

Ukrayna ile Rusya arasında AB’nin arabuluculuğuyla gerçekleştirilen enerji müzakerelerinde yeni bir karar çıktı.

AB, Ukrayna ve Rusya arasında enerji güvenliği konusunda anlaşmaya varılması amaçlı bakanlar düzeyindeki üçlü görüşmelerin yeni turu bugün Berlin’de gerçekleştirildi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, bazı sorunların halen çözüme ihtiyaç duyduğunu dile getirirken, tarafların Pazartesi günü Brüksel’de yeniden bir araya gelme üzerinde anlaşmaya vardıklarını belirtti. Oettinger, “Bu ileri doğru atılan bir adımdı ancak bugün bir dönüm noktası elde edemedik. Bunu Pazartesi günü başarabiliriz” dedi. Oettinger, 3 Haziran’dan önce bir anlaşmaya varılmasını ümit ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan da, Kiev’in Rus doğalgaz şirketi Gazprom’a Şubat ve Mart aylarında tedarik edilen gazın borcuna tekabül eden 768 milyon dolarlık ödemeyi yaptığını duyurdu. Ödenen paranın Pazartesi günü Gazprom’un hesabına geçmesini beklediklerini belirten Prodan ayrıca, “Gazprom, geri kalan borçlar için paket bir çözüme yönelik görüşmeler yapılabileceğini onayladı. Bunun, müzakerelerde ileri gittiğimizin iyi bir işareti olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin üçüncü turunun yapıcı geçtiğini belirten Rus Bakan Alexander Novak ise, Ukrayna tarafından yapılan ödeme Gazprom’un ticari hesabına ulaşır ulaşmaz görüşmelerin aynı şekilde sürdürülebileceğini söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...