Tgrt Haber

Ukrayna'daki tahıl krizi tavuk besiciliğini vurdu: Malezya ihracatını yasaklıyor

01 Haziran 2022 15:18 - Güncelleme : 01 Haziran 2022 15:23
Ukrayna'daki tahıl krizi tavuk besiciliğini vurdu: Malezya ihracatını yasaklıyor

Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl tedariğini engellemesi tavuk eti tüketimine de yansıdı. Malezya, artan gıda fiyatları nedeniyle tavuk ihracatını askıya aldı. Yaklaşan gıda krizi riskinde Asya ülkesi kararıyla bölgesini sarstı.

Malezya​, yerel pazarlara yeterli arzı garanti etmek için canlı tavuk​ ihracatını askıya aldı. Atan gıda fiyatlarının gerekçe gösterildiği karardan en çok komşu Singapur​ etkilendi.

Malezya tipik olarak ayda 3,6 milyona kadar tavuk ihraç ediyor ve bunların çoğu kesilip soğutuldukları Singapur'a gidiyor.

Kümes hayvanlarının üçte birini Malezya'dan tedarik eden Singapur'da, tavuklu pilavın ulusal bir yemek olduğunu belirten tüketiciler, yasak öncesinde tavuk stoklamaya başladı.

TAVUK STOKÇULUĞU BAŞLADI

Yerel medya bazı pazarlardaki ve süpermarketlerdeki raflarda bulunan piliçleri tükettiğini aktardı. Singapur hükümeti, tüketicileri dondurulmuş tavuk ve diğer alternatif etlere geçmeye çağırdı ve taze tavuk için yeni pazarlar araştırıyor.

Singapore Straits Times, tavuk satıcılarının soğutulmuş tavuğun maliyetinin yüzde 30'a kadar artabileceğini tahmin ederek tavuk yemeği fiyatlarını artırdığını söyledi.

Ancak seyyar satıcılardan en iyi otellere kadar her yerde satılan tavuklu pilavın akıbeti konusunda endişeler var. Kümes hayvanlarını tamamen Malezya'dan alan popüler restoran Tian Tian Hainanese Chicken Rice, yeni tedarikçiler bulamazsa donmuş tavuk kullanmak yerine domuz eti ve deniz ürünleri yemekleri sunacağını bildirdi.

GÖZLER UKRAYNA’DAKİ TAHILDA

Tavuk yeminin temel bileşenleri olan mısır ve tahılların önemli bir ihracatçısı olan Ukrayna, tahıl ticaretini aylardır gerçekleştiremiyor.

Dünya çapındaki ülkeler kısmen Ukrayna savaşının körüklediği artan gıda fiyatlarıyla boğuşurken gelen Malezya'nın yasağı, sadece Singapur'da alarma neden olmakla kalmadı, aynı zamanda faaliyetlerini ayakta tutmak için Singapur'a tedarik sağlayan daha küçük Malezyalı kümes hayvanı çiftçilerini de rahatsız etti. Hükümet ihracat​ yasağının ne kadar süreceğini söylemedi, ancak yetkililer arz​ ve fiyatların bir ay içinde normale dönmesini bekliyor.

Malezya, ihracat yasağının yanı sıra, halkın öfkesi üzerine gıda arzını artırmak ve fiyatları düşürmek için tavuk ve diğer gıdaların ithalat izinlerini de kaldırdı. Kısmen zayıflayan Malezya para biriminin neden olduğu artan tavuk yemi maliyeti nedeniyle sıkışan çiftçiler için daha önce tavuk fiyatlarını sınırladı ve sübvansiyonlar tahsis etti.

Hindistan da şeker ve buğday ihracatını kısıtlayarak pazarlarını korumak için harekete geçerken, Endonezya yurtdışında palmiye yağı satışlarını geçici olarak durdurdu ve ardından kaldırdı.

Kaynak: AP News

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...