Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen, “İnsan Odaklı Kurumsal Yönetim: Yönetim Kurulu Perspektifinden Yeteneği Cezbetmek ve Elde Tutmak” temalı XVI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi devam ediyor. İş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren zirvenin “Yönetim Kurulu Masasında Yeteneği Yönetmek” konulu ilk panelinde, insan odaklı kurumsal yönetim anlayışının, yönetim kurulları üzerindeki etkisi ve yetenek yönetiminin stratejik rolü ele alındı.
Moderatörlüğünü Gizem Yılmaz Ertem’in üstlendiği panele, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener ve TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka katıldı.
Panelde konuşan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, insan odaklılığın kurumsal yönetimin vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İnsan odaklı kurumsal yönetim anlayışı artık bir tercih değil, sürdürülebilir başarı için bir zorunluluk. Risk açısından değerlendirildiğinde ise insan kaynakları riski hep vardır. Doğru insanların doğru pozisyonlarda olması önemli. Yanlış insanlar ve pozisyonlar kurumlarda çok büyük değer kaybı oluşturabiliyor.”
Dr. Tamer Saka, içinde bulunulan dönemde çok şeyden şikayet edilmekle birlikte, çok başarılı örneklerinde bulunduğunu belirterek, İnsanı kuruma çekmenin ve tutmanın yolunun “mış gibi” yapmadan samimiyetten geçtiğini ifade etti.
Saka şunları söyledi: “Kurumlarda esneklik tabii ki önemli. Ancak taktiksel sorunlarla uğraştığımız bir dönemde stratejilerin de bu yönde olması gerekiyor. Bu nedenle de geleceğin liderlerinin çok işli olmaları gerekliliği var.”
Dr. Tamer Saka, yönetim kurullarında bulunan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kararlara çekince göstermeleri halinde üyeliklerinin kısa sürede bittiğine dikkat çekerek bu kültürün sonlandırılması gerektiğini vurguladı.
Panelde konuşan Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı da Esas Holding’in 25’inci yılı olduğunu hatırlatarak, “Esasın arkasında yatan bir insan kaynağı projesidir. Başarı bugüne ait değil. Bu başarı yıllar evvel oluşturulan ekibe ait. Pegasus CEO’su Guliz Öztürk’ün başarısı bugüne değil, yıllar evvel kurulan diyaloga ait. Başarılı olan herkes hayatında bir mana arıyor. O mana birliğine uyum sağlayacak bir ekip kurmak çok mühim.” dedi. Ali Sabancı, Yönetim kurullarına gelecek olanların doğru konularda hayır diyebilmeleri gerekir” diye konuştu.
TAV havalimanları Holding Kurucu Ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener ise konuşmasında, genç yeteneklerin doğru koltuklara oturtulmasında yöneticilerin gerçekten iyi olmalarının önemini vurguladı.
Şener şöyle konuştu: “İnsana verilen değer çok önemli. Kapsayıcı olmamız gerekiyor. Kurumsallığın tek başına yetmediği zamanlar olabiliyor. Öncelikle bir şirket kurumsal olmalı, sonra akademik olmalıdır. Ama sokağı bilmek de bir o kadar önemlidir. Sahayı bilmeyen yönetim kurulu üyelerinin bir konuya itiraz etmeleri kabul görmüyor.”
Zirvenin diğer panellerinde ise dünya gündemi, beyin göçü, dijitalleşme, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi konular kurumsal yönetim ekseninde ele alınacak.