Tgrt Haber

'Ummadığımız şeyler yaşıyoruz' diyen İslam Memiş altından daha fazla kazandıran yatırımı açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Aralık 2022 12:05 - Güncelleme : 14 Aralık 2022 13:07

Merkez bankalarının para politikalarında yaşanan belirsizlik dolar ve altında durağan ve temkinli bir seyrin hakim olmasına neden oldu. Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda rüzgarın hangi yönden eseceğine karar verecek. İslam Memiş kritik veri öncesi altın fiyatları ve piyasalar hakkında görüşlerini açıkladı. “Hiç ummadığımız süreçler yaşıyoruz” diyen Memiş, “2022 yılında gümüş altından daha fazla kazandırdı” yorumunu yaptı.

Özellikle altın​ ve gümüş gibi emtia piyasalarında işlem yapan yatırımcılar  Fed​ Başkanı Jerome Powell’in konuşmalarına ve Fed kararlarına göre hareket ediyor. Bu hafta açıklanacak olan  Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Euro Bölgesi Merkez Bankası’nın para politikaları dolar​ ve altın fiyatlarında ibrenin hangi yöne döneceğini belirleyecek. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tüm piyasaları ve 2023 yılı beklentilerini TGRT Haber ekranlarında anlattı. 

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.086 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, altının ons fiyatındaki yükselişe paralel yüzde 1,7 değer kazanan altının gram fiyatı, günü 1.084,7 liradan tamamladı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

PİYASALAR POZİTİF YÖNDE ETKİLENECEK

İslam Memiş, 2023 beklentilerinin yanı sıra 2022 yılı için de değerlendirmeler yaptı. Memiş, “Amerika’da en son açıklanan enflasyon yüzde 7,7 oldu en son. Yüzde 7,3 olarak açıklanmasını bekliyorum. Düşük bir rakam geleceğini ve piyasaları olumlu etkileyeceğini bekliyorum. Tabii küresel piyasalarda pozitif yönde etkilenince dolar endeksinde bir miktar gerileme, emtialardı toparlanma ve borsada toparlanma mümkün olabilir” dedi. 

Memiş şunları kaydetti: 

POWELL’İN MESAJLARI ÇOK ÖNEMLİ 

“Yarın akşam Fed başkanın açıklamaları çok önemli olacak. Powell’in açıklaması da Fed’în 2023 yılının ilk çeyreği ile alakalı faiz politikasına ilişkin mesajlarda önemli olacaktır. Küresel piyasalarda ve yurtiçinde herhangi bir bozulmanın olmadığı emtia tarafındaki pozitif seyrin devam etme olasılığını çok güçlü görüyorum.

FAİZ KARARLARI KÜRESEL PİYASALARI POZİTİF YÖNDE ETKİLEYECEK

Avrupa ve İngiltere merkez bankalarından 50 baz puanlık bir artış bekliyoruz. Bu da küresel piyasaları negatif yönde değil, pozitif etkileyen faktörler arasında olacaktır. Onlar da enflasyondaki düşüşe dikkat çekecek. Euro/dolar 1, 0537 seviyesinde. Euro/dolar paritesinin tekrar 1, 06-1, 07 bandında direnç seviyesini test etmesine neden olabilir. 

HİÇ UMMADIĞIMIZ SÜREÇLER YAŞIYORUZ

2023 biraz daha jeopolitik risklere dayanıyor. Özellikle dünyadaki haritalar yeniden şekilleniyor. Kafkaslar Ortadoğu ve İran tarafından gelecek haber akışları ve yeniden siyasetin dizayn edilmesi gibi bir süreç ön planda kalıyor. Hiç ummadığımız süreçler yaşıyoruz. Mesela Almanya’da bir darbe girişiminden bahsediliyor. Bunu düşünseniz kimsenin aklına gelmez. Bence 2023 yılı biraz daha iklim değişikliğine odaklı kuraklığa odaklı olacak.

ALTININ GRAMI YIL BOYU YATIRIMCIYA 310 LİRA KAZANDIRDI

Altın ve gümüş bu yıl yatırımcısına kazandırdı. Gram altın TL fiyatı şu an da 1081 lira seviyesinde. 775 lira seviyesinden başlayan gram altın yatırımcısına gramında 310 lira kazandırdı. Çok ciddi bir getiri sağladı. Bu kadar baskılanmaya rağmen gram her yıl olduğu gibi bu yılda yatırımcısının yüzünü güldürdü.

GÜMÜŞ ALTINDAN DAHA FAZLA KAZANDIRDI

Gümüşün gram fiyatı yıla 992 seviyesinden başladı. Şu anda 14 lira seviyesinden satabiliyorlar ve gümüşün gram fiyatı da altından fazla getirisi oldu. Yüzde 40 civarından altın kazandırırken yüzde 41 civarından gümüş kazandırdı. 

ENFLASYONDA AMAN AMAN BİR DÜŞÜŞ GÖRMÜYORUM

Mutlaka bir düşüş olacaktır rakamsal değerlerde. Cumhurbaşkanı yüzde 20’ye işaret etti. Herkes hesabını ona göre yapsın diye duyurdu. Evet yüzde 85’te yüzde 65, 40’lara düşebilir ama ben aman aman bir düşüş göremiyorum."

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...