Tgrt Haber

UNCTAD, Türkiye'nin 2024 büyüme tahmininde revizyona gitti

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Nisan 2024 17:37 - Güncelleme : 16 Nisan 2024 17:43
UNCTAD, Türkiye'nin 2024 büyüme tahmininde revizyona gitti

BM kuruluşu UNCTAD, Türkiye’nin 2024 büyüme tahminini revize etti. Kuruluş beklentisini 2,9’dan yüzde 3,5’e yükseltti.

Türkiye’nin büyüme​ tahmininde yukarı yönlü revizyon geldi. BM kuruluşu UNCTAD 2024 yılı büyüme beklentisini yükseltti.

UNCTAD RAPOR YAYINLADI, SEVİYE DİKKAT ÇEKTİ

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Türkiye​'ye ilişkin 2024 büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 3,5’e yükseltti.

UNCTAD, nisan ayına ilişkin küresel ticaret ve kalkınmanın gidişatına yönelik raporunu yayımladı.

Raporda, UNCTAD'ın, 2024 için küresel büyüme tahminini 0,1 puan artırarak yüzde 2,6’ya çıkardığı bildirildi.

“TİCARET KESİNTİLERİ EKONOMİK KALKINMAYI ETKİLER”

Türkiye'ye ilişkin 2024 büyüme tahmininin yüzde 2,9’dan yüzde 3,5'e çıkarıldığı aktarılan raporda, ülkenin 2023’de yüzde 4,5 büyüdüğü hatırlatıldı.

UNCTAD raporunda, 2024'teki düşük ekonomik büyüme ve ticaret kesintilerinin ekonomik kalkınmayı etkileyeceği uyarısında bulunuldu.

UNCTAD, Türkiye'nin 2024 büyüme tahmininde revizyona gitti - 1. Resim

2024’TE EKONOMİK BÜYÜMENİN DAHA DA YAVAŞLAYACAK

Azalan yatırımlar ve durgun küresel ticaret dinamiklerine atıfla 2024’te ekonomik büyümenin daha da yavaşlayacağına dikkatin çekildiği raporda, faiz oranlarının düşürülmesi ihtimalinin hükümetler ve şirketler için mali görünümü iyileştirebileceği belirtildi.

“PARA POLİTİKASI ÇÖZEMEYECEK”

Para politikasının tek başına tüm acil küresel zorlukları çözemeyeceği vurgulanan raporda, kamu borçları, giderek artan eşitsizlikler ve iklim değişikliğiyle bağlantılı devam eden krizlere işaret edildi.

GELİR DAĞILIMI UYARISI 

UNCTAD raporunda, mali sürdürülebilirliğin sağlanması, istihdam oluşturulması ve gelir dağılımının iyileştirilmesi için mali, parasal, talep yönlü ve yatırımı artırıcı tedbirlerden oluşan dengeli bir politika karışımı ile birlikte çok taraflı ortak eylem ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.

AGRESİF FAİZ ARTIRIMLARI ELEŞTİRİSİ GELDİ

Çoğu gelişmiş ekonomide merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için 2022'nin başından bu yana faiz oranlarını agresif bir şekilde artırdığı hatırlatılan raporda, “Ancak bu yaklaşım, Kovid-19 salgınıyla bağlantılı tedarik zinciri sıkıntılarını ve daha yüksek fiyatlara ve kârlara yol açan artan pazar hakimiyetini tam olarak dikkate almadı. 2023’te istikrarlı istihdama rağmen enflasyonun düşmesi, daha önceki enflasyona sadece talebin değil arzla ilgili sorunların da katkıda bulunduğunu göstermektedir.” denildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...