Tgrt Haber

Ünlü analistten altın piyasalarını sallayan iddia! Gram altın 2 bin lira seviyesine çıkabilir (9 Aralık güncel altın fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
09 Aralık 2022 11:32 - Güncelleme : 09 Aralık 2022 12:21
Ünlü analistten altın piyasalarını sallayan iddia! Gram altın 2 bin lira seviyesine çıkabilir (9 Aralık güncel altın fiyatları)

Altının gram fiyatı haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Pazartesi gününden bu yana artarak yoluna devam eden altın, analistlere göre gelecek günlerde elini güçlendirmeyi sürdürecek. Küresel piyasalarda havanın belirsiz ve risk iştahının düşük olması fiyatlanmalarda kısa süreli gerilemelere neden olurken altın piyasası tüm engelleri aşmaya kararlı gibi görünüyor. Yurt içinde gram fiyatında artışlar devam ederken ons altında değerlenme hızını sürdürüyor. Öte yandan bazı analistlere göre 1.790 seviyelerinde dolaşan ons altın fiyatları 3.600$’a kadar çıkabilir. Ons altının bu seviyeye çıkması halinde yurtiçinde gram altın 2 bin liraya kadar yükselebilir.

Ekonomiler resesyon endişelerinin gölgesinde para politikalarını belirlemeye çalışırken altın​ karmaşdan kazançlı çıkacak gibi görünüyor. Fed’in faiz artışlarına yönelik tahminler fiyatlanmalara etki etmeye devam ederken Çin​ ve Rus ekonomilerinde yaşanan savaş ve pandemi etkisi tüm piyasaları etkilemeye devam ediyor. 

ALTIN FİYATLARI SON DURUM NEDİR?

Çarşamba günü ons altında yükselişe paralel yüzde 0,09 değer kazanan altının gram fiyatı, günü 1.072 liradan tamamladı. Gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.076 lira seviyesinde işlem görüyor.  Çeyrek altın 1.765 lira, Cumhuriyet altını da 7.160 liradan satılıyor. Diğer yandan altı yatırımcısı gelecek hafta yoğunlaşacak merkez bankası takvimi öncesinde temkinli davranıyor.  Para piyasalarında, gelecek hafta ABD Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan artırmasının fiyatlandığını aktaran analistler, 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin ise yüzde 25'le hala olasılık dahilinde olduğunu dile getirdi. Bugün açıklanacak ABD’de Üretici Fiyat​ Endeksi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri de değerli metal piyasalarını etki edecek.

DOLAR ENDEKSİNDE GERİLEME DEVAM EDİYOR

Dolar endeksi düşüşünü 3'üncü güne taşımasının ardından yüzde 0,2 azalışla 104,6 seviyesine geldi.  Çin'in Kovid-19 salgını kapsamında "sıfır vaka" politikasını terk etmeye yönelik adımlar atması ve ABD'de iş gücü piyasasının yavaşlama belirtileri dolar talebinin azaldığına yorumlandı. Yatay seyrine devam eden dolar, belirsizlik ortamı ile yönünü belirlemeye çalışıyor. Dolar endeksinde 104,4 destek, 105,6 seviyesi direnç konumunda bulunuyor. Dolarda ibrenin kırmızıya dönmesi ise değerli metal fiyatlarını destekliyor. 

MERKEZ BANKASI ALTIN REZERVLERİNİ KATLIYOR

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası altın rezervlerini artırma yoluna gidiyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kısa süre önce yaptığı açıklamada mevcut altın rezervinin 765 ton olduğunu ifade ederek, “Yıl sonu hedefimiz de 800 ton. Bir yılda 150 tona yakın rezerv​ artışı sağladık. Bu da dünyada en fazla altın rezervi artıran bankalardan biriyiz” dedi. Hafta içi açıklanan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 2 Aralık haftasında  altın rezervleri de 853 milyon dolar yükselerek 42 milyar 835 milyon dolardan 43 milyar 688 milyon dolara ulaştı.

ONS ALTIN 3 BİN 600 DOLARA ÇIKACAK İDDİASI

Diğer yandan dünyaca ünlü banka ve finans şirketi Credit Suisse’nin deneyimli analisti Zoltan Pozsar altın piyasalarını harekete geçirecek bir iddiayı gündeme getirdi. Pozsar’a göre kısa süre önce G7 ülkeleri tarafından petrolüne tavan fiyat uygulanan Rusya petrol karşılığında altın kabul ederse altın fiyatları fırlayacak. Eğer Rusya böyle bir hamle yaparsa ons altının 3 bin 600 dolara kadar yükselebileceği öngörülüyor. Ons altın şu sıralar 1.790 dolar seviyelerinde seyrediyor. Ons altın fiyatları ise Türkiye'de gram altını fiyatlanmasında en önemli parametrelerden biri. Ons'un 3 bin 600 dolara çıkması iddiasının gerçek olması halinde gram altın 2 bin 157 TL'ye yükselir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...