Yapay zeka ile ünlülerin sahte fotoğraflarını üreten dolandırıcılar sosyal medyada infial oluşturan içerikler paylaşıyor. Sahte haberler üzerinden ‘algı’ operasyonu yapan kişi veya kişiler Gazeteci Cem Küçük’ün ardından şimdi de spiker Alper Altun’u hedef aldı.
Son günlerde teknolojiyi kullanarak yapilan dolandiriciliklarda artis yasaniyor. Gündem bu kez ‘yapay zeka’ olunca dolandiricilar bu olanagi da firsata çevirmeyi basardi.
Geçtigimiz günlerde Gazeteci Cem Küçük üzerinden üretilen sahte haber ve fotograflar sosyal medyanin gündemine oturmustu. Canli yayinda sitem eden Cem Küçük hem takipçilerini hem de sosyal medya kullanicilarini uyarmisti.
Dolandiricilar, Cem Küçük’ün ardindan bu kez Spiker Alper Altun’u hedef aldi. Son zamanlarda dijital mecralarda popüler olan yapay zekayi kullanarak Alper Altun üzerinden ‘Havaalaninda gözaltina alindi! Amerika’ya kaçmak istedi” basligi ile sahte görüntüler sosyal medya mecralarinda yayildi. Ayni zamanda Altun’in ‘Finansal bilgiler Türk toplumunu sarsabilir” seklinde merak uyandirici ve insanlarin ilgisini çekecek basliklar kullanilarak ‘sosyal medya kullanicisinin merakini cezbeden ve tiklamayi tetikleyen’ içerikler üretildi.
Alper Altun, sahte fotograflarla ilgili sunlari söyledi:
“Arkadaslarimdan 'reklamlarini görüyoruz' diye mesajlar geldi. Instagram üzerinden yayilmis reklamlar bunlar. Tiklandigi zaman farkli sitelere linklerle yönlendiriyorlar. Bu linklere tikladiginizda çok alakasiz seyler çikiyor. Bir de ‘gözaltina alindi’ diye de Facebook’ta yayinlaniyor. Bunlara tikladiginizda da farkli sitelere yönlendiriyor. Biz programlarimizda bu gibi dolandiriciliklardan siklikla bahsediyoruz ama ne yazik ki Türkiye’de bu olumsuz haberleri yayarak insanlari dolandirmaya çalisiyorlar. Umarim devami gelmez diye ümit ediyorum. Daha da kötü seyler olur diye de endise ediyoruz. Bununla ilgili bir yasal bosluk da var. Yapanlarin tespit edilip cezalandirilmasi lazim. Birakin Türkiye’yi dünyada bile yasal bosluk var. Umarim en kisa zamanda bunlarin önüne geçilir.”
Geçtigimiz haftalarda Gazeteci Cem Küçük, yapay zeka ile üretilen sahte fotograf ve içeriklere canli yayinda isyan etmisti. ‘Zengin eden sir’ haberi üzerinden pek çok kisiyi tuzaga düsürecek linkler de içeriklerde kullanilmisti. Kendi adiyla ‘Hürriyet’ logosuyla sunulan ama gerçek olmayan haberleri canli yayinda ekranlara tasiyan Cem Küçük, “Zor bir çagdayiz. Teknoloji ilerledi. Çok dikkatli olun!” uyarisinda bulunmustu.
Türkiye Gazetesi’ndeki kösesinde de uyarilarini yineleyen Cem Küçük, “Kamuoyunda az çok bilinen insanlarin seslerini ve görüntülerini olusturup “suraya para yatirin” diyorlar. Geçenlerde birçok vatandas beni uyardi. Güya ben borsada bazi kâgitlar önermisim. Ben borsadan anlamam ve hayatta da oynamadim. Ama benim sahte görüntü ve sesimin oldugu reklamlar sosyal medyada uçusuyor!” dedi. Küçük, yazisinda su ifadeleri kullanmisti:
“Kimse kanmaz diye düsündüm ama baktim ki inanan da var. O yüzden bu yaziyi yaziyorum. Lütfen kanmayin. Inanmayin. Çabuk zengin olma hayallerine birikimlerinizi kurban etmeyin... Tam bu yaziyi yazarken televizyonlarda eski bir bankacinin yüksek kâr vaadiyle büyük vurgun yaptigi haberleri geçiyordu. Üstelik içlerinde is adamlari da varmis. Demek ki insanin basireti baglaniyor. Az bile olsa çalisarak kazanmak en iyisi. Helal para gibisi yok. Para helalse size yeter. Hepimiz 1980’ler ve 1990’larda zor sartlarda büyüdük. Tek maasla 5-6 kisi geçiniyorduk. Simdi bu sözlerimi okuyup hamaset yaptigimi söyleyen olacaktir. Bana inanmayan o yillarda yasayanlara sorsun.”
Deepfake diger bir adiyla ‘Derin sahtecilik’. Yapay zeka kullanilarak, gerçek bir kisinin yüzünün, baska bir kisinin yüzünün üzerine yerlestirildigi sahte bir video veya görüntüler Deepfake olarak adlandiriliyor, Genellikle ünlüler, politikacilar veya diger taninmis kisileri hedef alan dolandiricilik yönteminde bu teknik kullaniliyor.
Video, ses ve haberler üreterek binlerce kisiyi aglarina düsüren dolandiricilar, son zamanlarda Türkiye’de de bu yöntemi kullanarak pek çok magdur olusturdu. Daha önce Defne Samyeli, Esra Erol ve ekonomist Özgür Demirtas gibi ünlü isimlerin sahte videolari da sosyal medyada gündem olmustu. Sahte görüntüleri kullanilarak hazirlanan video ile yatirim tavsiyesi adi altinda dolandiricilik yapildigini söyleyen ünlü isimler de takipçilerini uyarmisti.