Tgrt Haber

Üretim durdu, petrol fiyatları tavan yaptı! Motorinden sonra benzine de zam geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Temmuz 2023 09:38 - Güncelleme : 15 Temmuz 2023 10:21
Üretim durdu, petrol fiyatları tavan yaptı! Motorinden sonra benzine de zam geldi

Rusya ve Suudi Arabistan’daki arz kesintilerine Libya ve Nijerya’da üretimin durması eklenince brent petrol 81 dolara yükseldi. Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketlilikle beraber akaryakıt fiyatlarına zam geldi.

KDV oranlarının yükselmesi ve yurt dışındaki gelişmeler pompaya fiyat artışı olarak yansıdı. Akaryakıtta KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmesi de fiyatları yukarı yönlü etkiledi. Küresel piyasalarda ise brent petrol​ 81 dolar seviyesine kadar yükseldi.

ÜST ÜSTE 3. HAFTADA YÜKSELDİ

Brent petrol, cuma günü vadeli işlemlerde 81 doların üzerine tutunurken üst üste üçüncü haftada yükselme yoluna devam etti. Libya’nın en büyük ikinci petrol sahası ülkedeki olayla nedeniyle kapanma noktasına gelirken, Nijerya'da da üretim neredeyse durdu. Suudi Arabistan ve Rusya’da arz kesintilerine devam ediyor.

Ayrıca OPEC, dünya petrol talebine ilişkin olumlu görünümünü koruyarak 2023 büyüme tahminini yükseltti. Çin ve Hindistan'daki güçlü yakıt tüketiminin etkisiyle 2024'te hafif bir yavaşlama öngörüyor. Beklenenden daha soğuk gelen ABD enflasyon rakamları, Federal Rezerv'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair umutları da artırdı.

VARİL BAŞINA 100 DOLARA ÇIKABİLİR

Reuters’a konuşan OANDA analisti Edward Moya, "Ham petrol fiyatları​, Libya​ ve Nijerya'nın kesintilerle uğraşması ve Rusya'nın ham petrol ihracatının nihayet azalmasıyla petrol piyasasının çok sıkılaşacağı beklentilerinden destek alıyor" dedi. 

National Bank of Australia yayımladığı bir araştırma notunda, OPEC'in tahminlerinin gerçekleşmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına 100  doalrın çok üzerinde seyretmesini beklediğini ve ABD dolarının değer kaybetmesinin emtia fiyatlarını desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Üretim durdu, petrol fiyatları tavan yaptı! Motorinden sonra benzine de zam geldi

BENZİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Dolar/TL'nin artmasıyla beraber motorin fiyatlarına 1,04 TL'lik zam gelmişti. Akaryakıt fiyatlarına gelen son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 26,31 TL’den, benzinin litre fiyatı 26,70 TL’den satılıyordu. Dolar/TL ve brent petrolün yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi sonrasında benzin fiyatlarına ise 15 Temmuz saat 00.01 itibarıyla 1,25 TL'lik zam gelmesi bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 27,97 TL
Motorin fiyatı: 26,31 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 28,01 TL
Motorin fiyatı: 26,36 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 28,53 TL
Motorin fiyatı: 26,87 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 28,54 TL
Motorin fiyatı: 26,98 TL

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Misafir 16 Temmuz 2023 17:44

İnşallah 50 lira olur

Sürücü 16 Temmuz 2023 11:50

Kahramanmaraş ta benzin 34.96

Sonraki Haber Yükleniyor...