Tgrt Haber

Tablo değişiyor! Üst üste iki indirim gelmişti, motorine yeniden zam göründü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Mart 2023 12:00 - Güncelleme : 20 Mart 2023 13:01
Tablo değişiyor! Üst üste iki indirim gelmişti, motorine yeniden zam göründü

Brent petrol fiyatları bankacılık krizleri ve arz korkularıyla beraber 15 ayın en düşük seviyesine gelerek yüzde 10 değer kaybetti. Rusya’nın piyasaya petrol pompalayarak arz şokuna neden olmak istediği iddiası ve önemli bankaların likidite krizleri petrol piyasasına damga vurdu. Akaryakıt fiyatları ise gelişmelere bağlı olarak sürekli değişiyor. Geçtiğimiz hafta boyu yaklaşık 2 lira indirim gelen motorine 21 Mart Salı gününden geçerli olmak üzere 0,80 TL zam bekleniyor.

Küresel piyasalarda bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar global bir krize dönüşecek korkusu altın​, petrol​ ve doların fiyatlanmalarını en çok etkileyen gelişme oldu. Petrol, yüzde 10’a yakın değer kaybederken OPEC’in Çin toparlanmasına yönelik olumlu beklentileri ve bankacılık krizlerinin korkulan boyutlara ulaşmaması fiyatları kısmı de olsa yukarı yönlü hareketlendirdi. Piyasalarda yaşanan hareketlilik yurt içinde pompa fiyatlarını değiştirdi.

ÇİN TALEBİ YIL BOYU PETROL FİYATLARINI ETKİLEYECEK

Analistlere göre Çin’in yeniden açılması dünya enerji piyasalarında bir arz şokuna neden olabilir. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu hafta yayımlanan aylık petrol piyasası raporlarında, Çin'in petrol talebine yönelik olumlu öngörülerde bulundu. Küresel petrol talebindeki artış öngörüleri, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ekonomik aktivitenin canlanması beklentileri nedeniyle yukarı yönlü revize edildi.

PETROL PİYASALARI İÇİN YILIN EN ÇALKANTILI HAFTASI

Petrol piyasaları için son yılların en çalkantılı haftalarından birini yaşadı. Credit Suisse bankasının hisselerinde düşüş yüzde 25'e ulaşmasının ardından yaşanan panik sonrası tüm Avrupa’da büyük bir panik yaşandı. Credit Suisse'nin, İsviçre Merkez Bankasından (SNB) 50 milyar franga yakın borçlanacağının duyurulması sonrası petrol fiyatlarında toparlanma gözlenirken geri çekilmeler hafta boyu sürdü. 

SUUDİ ARABİSTAN’IN AÇIKLAMALARI FİYATLARI DESTEKLEDİ

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Riyad'da bir araya geldi. Bakan Bin Selman ve Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, görüşme sırasında, ülkelerinin Ekim 2022'de OPEC+ grubu tarafından alınan ve 2023'ün sonuna kadar üretimi günde iki milyon varil azaltmayı öngören karara bağlı olduğunu vurguladı. Suudi Arabistan ve Rus yetkililerin piyasadaki gelişmeleri değerlendirmek için toplanması ve gerektiğinde üretimi düşürebilecekleri konusunda uzlaştıklarına yönelik haber akışı da fiyatları destekliyor.

GÖZLER 3 NİSAN'DA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun gelecek dönem üretim politikalarına yönelik gerçekleştirilecek bir sonraki toplantısı ise 3 Nisan'da yapılacak. Yapılan toplantının ardından petrol fiyatlarına ilişkin değişimler takip edilecek.

AKARYAKITA NE KADAR ZAM GELECEK?

Brent petrol fiyatları gelişmelerin ardından yüzde 0,6 artış yaşadı. Motorine geçtiğimiz hafta 71 kuruş daha sonra 1 lira 34 kuruşluk indirim geldi. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre 21 Mart 2023 Salı gününden geçerli olmak üzere motorin fiyatları için 0,80 TL zam bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

İSTANBUL
Benzin: 20.50 TL
Motorin: 19.52 TL

ANKARA
Benzin: 20.88 TL
Motorin: 19.94 TL

İZMİR
Benzin: 20.85 TL
Motorin: 20.01 TL

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...