Tgrt Haber

Usulsüzlük yaptı ortaya çıkınca evlenme kozunu oynadı! Evlilik tazminatı planını Yargıtay bozdu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
14 Ekim 2023 10:23 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 10:29
Usulsüzlük yaptı ortaya çıkınca evlenme kozunu oynadı! Evlilik tazminatı planını Yargıtay bozdu

Yargıtay'dan emsal karar çıktı. 4 yıldır çalıştığı iş yerinde usulsüzlük yaptığı için hakkında soruşturma başlatılan kadın, işyerinden tazminat almak için evlilik bile yaptı. Ancak kadının planlarını Yargıtay bozdu.

İş yerinde usulsüzlük yaptı, hakkında soruşturma başlatılınca kıdem tazminatı​ alabilmek için evlendi. Bu kez evlilik tazminatı da Yargıtay​'a takıldı.

Ankara​'da bir işyerinde yaklaşık 4 yıldır hasar takip danışmanı olarak çalışan kadın bir çalışanın sigortadan para ödemesi sonuçlandırılmayan dosya için ödeme yaparak dosyayı kapattığı tespit edildi.

USULSÜZLÜK YAPTI, TAZMİNAT İÇİN EVLENDİ

İşveren, kadın çalışanın bu ödemeyi kapatmak için de yeni gelen dosyaların ödemelerini başka dosyalara aktardığını öğrendi.

Bu şekilde toplam 63 dosyada usulsüzlük yaptığı belirlenen kadın çalışan hakkında işveren inceleme başlattı. Bu sırada kadın çalışan, Noter'den çalıştığı işverene ihtarname çekti. Evlilik sebebiyle iş sözleşmesini feshettiğini bildiren kadın çalışan, kıdem tazminatının 7 gün içinde ödenmesini talep etti.

İşveren ise karşı ihtarname çekerek çalışanın iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini, bu nedenle kıdem tazminatı ödemesi yapmayacaklarını bildirdi.

MAHKEME TAZMİNATIN VERİLMESİNE KARAR VERDİ

Mahkemeye giden kadın işçi, iş sözleşmesini evlilik nedeniyle 1 yıllık süre içerisinde feshettiği için kıdem tazminatına hak kazandığını belirtti. İşveren, kadın çalışanın iş sözleşmesinin, şirket içi prosedürlere aykırı davranışları nedeniyle haklı nedenle feshedildiğini kaydetti.

Bu nedenle işveren, işçinin kıdem tazminatı talep edemeyeceğini savunarak davanın reddini talep etti.

Mahkeme, işçi hakkında soruşturma sürse de kadın işçinin evlilik nedeniyle kıdem tazminatı almaya hak kazandığına karar verdi. İşveren ise çalışanın iş sözleşmesini hasar takip dosyalarında yaptığı usulsüzlükler nedeniyle feshedildiğine dikkat çekerek kararı temyiz etti.

YARGITAY MAHKEMENİN KARARINI BOZDU

Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Yargıtay kararında, işyerinde usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan kadın işçinin, soruşturma neticesinde haklı feshin önüne geçmek için evlendiğini ifade etti.

TAZMİNAT HAKKINI KÖTÜYE KULLANDI

Kararda, kadın işçinin evlilik tazminatı hakkını kötüye kullandığını da vurgulandı. Yargıtay, "Davacı işçinin hakkın kötüye kullanımı mahiyetindeki öne geçen feshi hukuken korunamaz" diyerek mahkemenin kararını bozdu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...