Tgrt Haber

Uzman isim 'Treni kaçırmayın' dedi, altında rekor için tarih verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Ocak 2024 15:04 - Güncelleme : 22 Ocak 2024 15:22

Altın haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda yatay seyrine devam etti. İç piyasada düşüşler kaydeden altının yılın gelecek günlerinde yeni rekorlar kırması bekleniyor.

ABD'de dördüncü çeyrek GSYİH verileri ve Fed​'in tercih ettiği PCE enflasyon rakamları piyasaların yönünü belirleyecek. Fed faizleri piyasaların gündemindeki sıcaklığını korurken ons altın​, 2.030 dolara sabitlendi. Gram altın ekranlarda 1.967 TL’den işlem görüyor. TGRT Haber ekranlarından ekonomi gündemini değerlendiren Doç.Dr. Filiz Eryılmaz altındaki rekor seviyeler için tarih verdi.

ALTIN GÜÇLÜ DÜŞMÜYOR

Şimdi altında ya bu geçtiğimiz hafta bir baskı vardı. Bunun sebebi ons altın fiyatlaması kaynaklı. Amerika'da veriler çok güçlü geldi. Amerikan ekonomisi güçlü Fed, yani ‘Amerika’nın Merkez Bankası erken faiz​ indirmeyecek’ fiyatlaması gündeme geldi. Faiz altının rakibi faiz daha yukarıda kalacaksa indirilmeyecekse altına baskı getirir. Ama şunu söyleyeyim, gelen veriler altın düşürücü etkiyi ortaya çıkarması gerekirken altın belki yükselemiyor ama çok güçlü de düşmüyor.

YILIN İKİNCİ YARISINA İŞARET ETTİ

Güçlü durmaya devam ediyor. Dolayısıyla birinci çeyrek sonu ikinci çeyrek başı itibariyle bu senenin altın tarafında yükselişleri görmeye başlayacağız. Ons altın tarafında ve bu yükselişleri gram altın tarafında da göreceğiz. Yani özellikle yılın ikinci yarısı gram altında tarihi zirveler olacak ama ağırlıklı olarak desteği ons altından alınacak dolar/TL’den de güç alacak ama eskisi kadar gram altın dolar/TL’den çok güçlü bir destek alamayacak. 

2024 ALTININ YILI OLACAK

Ekonomi yönetiminin oyun planı şu? Dolar enflasyonunun altında artacak. Bunun adı şu: TL reel olarak değerlendirecek. O zaman dolar eskisine göre hele ki yılın ikinci yarısını bir de güçlü bir yabancı giriş olursa dolar da baskı daha da artabilir. Buna rağmen 2.024 yılı altın yılıdır.

Uzman isim 'Treni kaçırmayın' dedi, altında rekor için tarih verdi

ALIM FIRSATI GELDİ

Geri çekinmeler orta uzun vadeli yatırımcılar için alım fırsatıdır. Dolayısıyla bence ben şunu söyleyeyim. Şu an ons altın tarafında da gram altın tarafında da alım için uygun ortam oluştu. Bu hafta çok önemli veriler gelecek perşembe cuma dikkat etsin. Yatırımcılar altın tarafında gelecek. 
Verilere göre geri çekilmeler olabilir. Hem perşembe hem cuma bu geri çekilmeleri ister ons altın olur ister gram altın olur bir alım fırsatı olarak mutlaka değerlendirsinler. Portföylerinde mutlaka %20-25 altın olmalı altın olabilir, fiziki altın olabilir.

TRENİ KAÇIRMAYIN

Altını doğrudan ya da dolaylı her türlü varlık 2024 yılında kazandıracak. Fakat treni kaçırmamak lazım. Dolayısıyla bu aralar çok önemli. Artık alım fırsatını bu ara yakaladık, yakaladık. Sonra ikinci çeyrek itibariyle artık marttan sonra altında daha yüksek seviyeler görmeye başlayacağız.

Evet bence tren yine kaçtı. Geçtiğimiz sene en güzel alım fırsatının dönemiydi ama buna rağmen hâlâ alım fırsatı veriyor. Bu hafta perşembe cuma Amerika’dan gelecek veriler, Avrupa Merkez bankasının faiz kararı hepsini birleştirdiğimiz bizim Merkez Bankamızın kararı var. Dolayısıyla bir geri çekilme olursa mutlaka alım fırsatı olarak değerlendirsin değerli.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...