Tgrt Haber

Uzman isimden çarpıcı enflasyon değerlendirmesi: Yeniden değerleme oranı da arttı

05 Eylül 2022 15:17 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 15:57
Uzman isimden çarpıcı enflasyon değerlendirmesi: Yeniden değerleme oranı da arttı

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki iki ayda enflasyon 'sıfır' çekse dahi 2022 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 118,92'ye çıkacağını vurgulayan Bingöl, bunun tarihin en yüksek oranı olacağını söyledi. Bingöl, bunun sonucu olarak MTV, diğer vergiler, harç ve trafik cezalarının fiyatlamasında etkili olacağını kaydederek önlem için tek yolun yeni bir düzenlemeden geçtiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2022 Ağustos ayı enflasyon​ verileri açıklandı. Buna göre, piyasaların merakla beklediği enflasyon ağustos ayında yüzde 1,46, yıllık olarak ise 80,21 olarak gerçekleşti.

'SIFIR' ENFLASYONDA DAHİ YÜZDE 118'LİK ORAN

Açıklanan kritik rakamların ardından değerlendirmelerde bulunan vergi​ uzmanı Ozan Bingöl kendisine ait blogda yayımlanan yazısında, yeniden değerleme oranının tarihin en yükseği olacağını söyledi. Bingöl, konuya ilişkin hazırladığı simülasyonda, önümüzdeki iki ayda enflasyonun “sıfır” olması durumunda dahi 2023 vergi ve ceza​ artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 118,92 artacağını söyledi.

Uzman isimden çarpıcı enflasyon değerlendirmesi: Yeniden değerleme oranı da arttı

1984'TEN BU YANA EN YÜKSEK YDO

Vergi uzmanı Bingöl'ün hazırladığı simülasyonda, en iyimser senaryoda yüzde 117,57, kötü enaryoda ise yüzde 122,37 oranlarında yeniden değerleme oranlarının çıkacağına dikkat çekildi. Bingöl, enflasyonun "sıfır" dahi olması durumunda yeniden değerleme oranının yüzde 118,92 olacağını ve bunun da 1984'ten bu yana en yüksek yeniden değerleme oranı olarak tarihe geçeceğini kaydetti.

Uzman isimden çarpıcı enflasyon değerlendirmesi: Yeniden değerleme oranı da arttı

MTV, HARÇ VE CEZALARA ETKİ EDECEK

2022 yılı yeniden değerleme oranının 1984 yılından beri uygulanan ve hesaplanan bu oran açısından yeni rekora ulaşma potansiyelini fazlasıyla bünyesinde taşıdığı ifade eden Bingöl, mevcut mevzuat ve veriler ışığında bunun vatandaşın MTV, emlak vergisi​ ve diğer vergi kalemleri ile harç ve trafik cezaları başta olmak üzeri diğer pek çok idari para cezası ve yüksek araç muayene ücretleri ödeyeceği anlamına geldiğini yazdı.

'CEZA YETKİSİ' VURGUSU

Yazısında gerekli kanuni düzenlemenin yapılmaması durumunda 2023'te vergi ve cezaların artacağına dikkat çeken Bingöl, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeniden Değerleme Oranı pek çok vergi ve ceza tutarını doğrudan etkilemektedir. Bu vergi ve cezaların bir kısmında Cumhurbaşkanının geniş yetkileri bulunmasına karşın, bir kısmındaki yetkiler sınırlıdır. Bazı cezalarda ise Cumhurbaşkanının yetkisi yoktur.

'ARTIŞ ORANI DÜŞÜRÜLEBİLİR'

Vergi ve vergi ile ilgili cezalarda Cumhurbaşkanına genelde geniş yetkiler verilmiştir. Maktu vergi tutarları konusunda örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi gibi alanlarda Cumhurbaşkanının geniş yetkileri vardır. Bu yetkiler kullanıldığı takdirde yüksek orandaki 2022 yılı yeniden değerleme oranı nedeniyle 2023 yılı vergi ve vergi kanunlarında yer alan cezaların artış oranı düşürülebilir.

KANUNİ DÜZENLEME ÖNLEMİ

Ancak, araç muayene ücretleri, trafik para cezaları ve daha pek çok idari para cezasında Cumhurbaşkanına verilmiş artırma veya eksiltme yetkisi yoktur. Bu nedenle, araç muayene ücreti ve para cezalarında muazzam artışlar söz konusu olacaktır. Bunu önlemenin tek yolu, konuya ilişkin olarak yaşanan olağanüstü ekonomik durumu dikkate alan bir kanuni düzenleme yapılmasıdır.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...