Tgrt Haber

Uzman isimden maaş hesabı: Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Kasım 2023 09:36 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 10:05
Uzman isimden maaş hesabı: Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?

Milyonlarca emekliye yapılacak zam oranı 3 Ocak tarihinde TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası belli olacak. Uzmanlar, emekli maaşlarının 10 bin TL’yi geçeceğini ifade ederken memur emeklilerine yüzde 50 zam yapılması bekleniyor.

Yaklaşık 16 milyon emeklinin yeni yılda alacağı zam oranının belli olmasına sayılı günler kaldı. Aralık ayı enflasyon​ rakamlarının belli olması sonrası altı aylık TÜFE​ farkı da ortaya çıkmış olacak. AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, memur emeklilerine gelecek yıl yüzde 50 zam yapılacağını ifade ediyor.

4 AYLIK ENFLASYON FARKI ORTAYA ÇIKTI

Yeni emeklilik düzenlemesi ve 6 aylık enflasyon farkıyla en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. 3 Ocak 2023’te aralık ayı enflasyon farkının belli olmasıyla alınacak zam oranı da ortaya çıkacak.  Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre, ekimde enflasyon aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda ise yüzde 61,36 olarak gerçekleşti. 

Ekim TÜFE’siyle beraber 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,40 olarak kayıtlara geçti. Böylelikle refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı da netleşti.  4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı​ yüzde 29,40 olurken enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE YÜZDE 37 ZAM

Ayrıca Merkez Bankası tarafından yıl sonu en düşük enflasyon oranı beklentisi yüzde 65, en yüksek enflasyon oranını ise yüzde 68 olarak açıklandı. Yıl sonu için emeklilere gelecek muhtemel zam oranlarına bakıldığı zaman, en düşük enflasyon beklentisi olan yüzde 65’lik oranın gerçekleşmesi ön görüldüğünde, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,76 oranında, Memur ve emekli memur maaşları ise yüzde 49,45 oranında artış olacak.

Merkez Bankası’nın en yüksek tahmini olan yüzde 68 oranındaki enflasyonun gerçekleşmesi halinde ise SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 40,28, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 52,19 oranında zam yapılacak. Kasım ve aralık aylarının enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurun alacağı 6 aylık enflasyon farkı da netleşmiş olacak.

Uzman isimden maaş hesabı: Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA 10 BİN TL BEKLENTİSİ

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları yılda iki defa artış oranlarına göre yükselmekte. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ocak ayında 2023’ün ikinci altı aylık enflasyon oranına bağlı olarak artacak. Merkez Bankası’nın ikinci 6 aylık dönem için öngördüğü yüzde 37,76’lık enflasyonun gerçekleştiği zaman, en düşük kök ücret olan 5 bin 500’lük rakamın 7 bin 500’ü geçecek. 

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız" ifadelerini kaydetmişti. Bu çalışma çerçevesinde emekli aylıklarında yeni bir düzenleme yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması ön görülüyor. En düşük emekli aylıklarının bu doğrultuda 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 50 ZAM

TRT Haber’de yer alan habere göre, geçtiğimiz aylarda 7'nci dönem toplu sözleşmenin bağıtlandığını belirten AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında yüzde 15'lik bir artış alacağı ve bir önceki aydan da bir enflasyon farkı alacağı toplu sözleşmede bir madde olarak düzenleniyor. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemelerine baktığımızda da yaklaşık olarak yüzde 50'ye yakın bir artış alacaklar." dedi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI​ NE KADAR OLACAK?

Zengin, "Memur ve memur emeklilerinde yüzde 50 yaklaşık olarak artış gerçekleşmesi durumunda şu anda en düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 lira, bu oran yüzde 50 olduğu takdirde 33 bin liraya yaklaşık olarak çıkması bekleniyor." diye konuştu. Yapılacak artış, memur emeklilerinin maaşlarını da aynı şekilde etkileyecek.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...