Tgrt Haber

Uzman isimlerden 'Borsa' çıkışı: Bu yılın en cazip enstrümanı olacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
07 Temmuz 2023 15:28 - Güncelleme : 07 Temmuz 2023 16:26
Uzman isimlerden 'Borsa' çıkışı: Bu yılın en cazip enstrümanı olacak

Piyasalarda döviz kurlarında yukarı yönlü hareketler devam ederken altın fiyatlarında da sert artışlar devam ediyor. Borsa ise hafta başından bu yana rekor üzerine rekor kırarak küresel piyasalarda pozitif ayrıştı. Peki, yatırımcı yönünü nereye çevirecek?

Dolar kuru​ haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda 26.20 TL’ye kadar yükseldi. Gram altın​ faiz kararı sonrası yakaladığı rekor seviyeleri korurken 1.600 TL’nin üzerine çıktı. Borsa İstanbul​ yabancı yatırımcı akınına uğrarken BIST 100 endeksi​, 6.223,26 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Tüm piyasalarda rekor denilebilecek seviyelerin test edilmesi sonrası yatırımcı yönünü nereye çevireceğini araştırmaya başladı.

BORSA YILIN SON ÇEYREĞİNE KADAR ÖN PLANA ÇIKABİLİR

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy ise açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: Vergi artışlarının piyasa üzerindeki genel etkileri çarpan etkisiyle enflasyonist baskının artması yönünde olacak diye düşünüyorum. Aslında bu adımları sıkı para politikasına geçiş yolunda talebi kısmak amaçlı adımlar başlığı altında toplayabiliriz. 

Fakat sıkıntı şurada ki para politikasında sıkılaşma adımlarının zamanında yapılmayarak birdenbire sert hamleler ile gündeme gelmesi özellikle reel sektörün maliyet hesaplamalarını yeniden gözden geçirmesine yol açacak. Yatırımcılar ise enflasyon karşısında reel getirinin yüksek olacağı alanlara kaymanın formüllerini arayacaktır.
Bu çerçevede borsa ön plana çıkabilir ve yılın son çeyreğine kadar olan dönemde borsa daha cazip bir enstrüman olarak karşımıza çıkabilir. Şu ortamda TL’nin cazibesinin artmasının daha da zorlaştığını düşünüyorum. Bu durum karşısında da enflasyona korunma amaçlı döviz birikimlerinin elde tutulma motivasyonu yüksek olacağından kur artışlarını kademeli şekilde görmeye devam edeceğiz.

VERGİ ARTIŞLARI BORSAYI OLUMSUZ ETKİLEMEDİ

Eda Karadağ- Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı: Bu hafta Borsa İstanbul açısından hareketli bir haftaydı. Teknik olarak rekor seviyelerin test edilmesi piyasalarda iştahın daha da artmasını destekledi. Hafta içerisinde gelen haber akışlarının etkisiyle de dalgalı seyirlerinde izlendiği görüldü. Torba yasasıyla ilgili çıkan haber akışları, bugün vergi artışlarının gelmesi piyasalarda da tedirginlik yaratabiliyor. Sektör bazlı etkiler önümüzdeki dönem özelinde beklenebilir.

Ancak bu sabahki vergi artış haberleri sonrasında borsa üzerinde olumsuz bir yansıması görülmedi. Yatay bir açılışla güne başlayan BIST100 endeksinde, alımların geldiği görülüyor. Bankalar üzerinde zaman zaman hissedilen baskı, endeksin yükselişini zorlaştırmasına rağmen dün sınai endeksindeki destekle, fiyatların dengelendiği izlendi. Bugün içinde bankalar, sınai tarafı yüzde 1 üzerinde alıcılı seyrediyor.

Haftanın son işlem günü olması sebebiyle bugünkü kapanış haftalık bir kapanış olarak yorumlanacak. BIST100 endeksinde 6000-6200 puan aralığının dışında bir kapanış, gelecek haftaya dair beklentileri etkileyebilir. Teknik anlamda, 5 günlük hareketli ortalaması 6000 puandan geçiyor. Burayı destek noktası olarak izlemeye devam ediyoruz. 
Bu destek altı kapanışların görülmesi, ivme kaybının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda endeks için 5700-5800 bölgesi gündeme gelebilir. Buna karşın, 6200 seviyesinin üzerinde kapanışların devamında ise yükselişin devam etmesini ve yeni zirvelerin test etmesi beklenebilir.

Uzman isimlerden 'Borsa' çıkışı: Bu yılın en cazip enstrümanı olacak

VERGİ DÜZENLEMELERİ DEVAM EDEBİLİR

Enver Erkan - Dinamik Yatırım Başekonomisti: Vergi artışları ve düzenlemeler gelmeye başladı. Bütçede uzun zamandır gördüğümüz bozulma bu tür vergi artışlarını beklentilerini ortaya koymaktaydı. Dolayısıyla artan bütçe açığı bu gibi düzenlemelerin devamını da getirebilir. Bu gibi düzenlemeleri deprem, seçime yönelik vaatler ve enflasyonun kamu harcama yüküne etkisi nedeniyle artan mali açığın makroekonomik sonuçları olarak görmek gerekir. Bütçe dengesini takviye etmek ve mali disiplini sağlamak için bütçe harcamaları tarafında da ciddi tasarrufa ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Vergi artışlarının çoğu doğrudan gelirden alınan vergilere değil, dolaylı vergiler tarafına yoğunlaşmıştır, ki bu doğrudan fiyat artışlarına yol açacaktır. Enflasyon ve enflasyon beklentileri hala çok güçlüdür ve kur, ücret, benzin zammı, hammadde fiyat artışı gibi maliyet kalemlerinin yanında vergi artışı da önemli bir ek olacaktır. Bu maliyetlerin geçişkenliği çok yüksek, özellikle de bu gibi enflasyonist ortamlarda maliyet – fiyat geçişkenliği çok artıyor. Enflasyon beklentileri çıpalanamadığında bu bir sarmal oluşturuyor ve devam eden talebin de enflasyona güçlü bir katkı yapmasına neden oluyor. Bu durum, enflasyon risklerini ciddi şekilde yukarı bükmektedir.

TCMB açısından bakacak olursak; enflasyonla mücadelenin en önemli bacağı da para politikasıdır. Normal şartlar altında para politikasının dönüşü önemli ve olumlu bir adımdır. Ancak KDV, ÖTV gibi artışlar, ücret, kur gibi etkenlerin hepsi fiyat dengeleri için olumsuz ve riskli. Enflasyon konusunda bütün maliyet unsurlarının kontrol alırında kalması gerekli ve kur burada en önemli bileşendir. Mali taraftaki yeni etkenler çok taraflı enflasyon boyutunu da beraberinde getirdiğinden şu andaki piyasaları takip eden kademeli geçiş görece “güvercin” kalabilir. Burada daha ciddi bir proaktiflik ve önden yüklemeli para politikası sıkılaştırması gerekebilir.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...