Uzmanlar ikiye bölündü! 1 Euro, 1 Dolar olur mu?
ECB'nin açıkladığı tarihi karar sonrasında gözler Euro'ya çevrilirken, uzmanlar ise 1 Euro, 1 Dolar olur mu? tartışmasında ikiye bölündü.
Euro için 2015 yılı pek de iyimser görünmüyor. Avro Bölgesi'nden ardı ardına gelen kötü veriler sonrası ortaya çıkan deflasyon riskini azaltmak üzere harekete geçen Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı 1,1 trilyon euroluk parasal genişleme paketi ile birlikte Yunanistan'da yaşanan belirsiz hava Euro'yu zayıflatacak.
11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
Bunun ilk etkileri de geçtiğimiz günlerde görülmeye başlandı. ECB'nin parasal genişleme kararı ile birlikte düşüşe geçen Euro, Yunanistan'daki seçimlerden radikal Sol koalisyon SYRİZA'nın zaferle çkması sonrasında ortaya çıkan "Yunanistan eurodan çıkabilir" tartışmaları ile birlikte dolar karşısında 1.12 düzeyinin de altına inerek 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.
PİYASALAR 19 AY EURO'YA BOĞULACAK
Yunanistan üzerinden ortaya atılan spekülatif söylemler yüzünden ciddi kayıp yaşayan Euro'da şu sıralar dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesinden kayıplar azaltılmaya çalışılıyor. Euro şimdilik kayıplarını telafi etmeye çalışıyor çalışmasına ama, ECB'nin aylık 60 milyar euro şeklinde 19 ay boyunca piyasaları Euro'ya boğması, Yunanistan'daki krizin derinleşmesi ve FED'in Nisan sonrası faiz arttırımına gitmesi halinde işin rengi daha da değişecek.
UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ
Euro'da yaşanan gelişmeler bu yöndeyken daha şimdiden 1 Euro - 1 Dolar olur mu? tartışmaları da başladı bile... Haber7 'nin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu uzmanlar ise ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim Euro'nun göreceği en düşük seviyenin 1,10 düzeyi olduğunu ve yeniden toparlanmanın olacağını düşünürken, diğer taraf ise 1 değil daha aşağısı olan 0,80 seviyelerinin dahi gündeme gelebileceğini öngörüyor.
ÜSTÜ ÖRTÜLÜ KUR SAVAŞLARI YAŞANIYOR
Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği parasal genişleme sonrasında buradan çıkacak sıcak paranın nereye gideceğine bakılması gerektiğini söyleyen SETA Ekonomi Direktörü Sadık Ünay, yatırımcıların riskler yükseldi diye ABD’ye rağbet ettiğini bu yüzden de küresel kriz sonrası dönemden farklı olarak gelişmekte olan piyasalara giden kaynaklarda biraz daha azalma olabileceğini belirtti. Kur savaşlarında da Euro’nun düşmesi ve bunun üzerinden ihracat kapasitesinin arttırılmasının hedef olarak göze çarptığını çünkü Almanya'nın bile ihracatta zorlanmaya başladığını vurgulayan Ünay, "Aslında özellikle de büyük ekonomiler arasında üstü örtülü şu ara kur savaşları devam ediyor. Bir taraftan finansal istikrar deniliyor diğer taraftan ise küresel piyasalardan pazar kapma ve ihracat kapasitelerini arttırmaya yönelik karşılıklı adımlar atılıyor. O yüzden euroda belli bir düşüş olacak ama bu 1 seviyeleri olur mu o çok net değil. " diye konuştu.
YUNANİSTAN'DAN GELECEK VERİLERE DİKKAT!
ECB'nin almış olduğu kararın piyasaların beklediği bir karar olduğunu ve burada önemli olanın vade olduğuna dikkat çeken Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, euro konusundan iyimser bir tablo çizdi.
Karar sonrasında Euro'nun 1,35 seviyelerinden 1,10 seviyelerine kadar gerilediğini belirten Özarslan, "Ben kısa vadede Euro'nun bu seviyelerin altında olmasını beklemiyorum. Zaten fiyatlara yansımıştı. Uzun vadede ise 1,10’lu seviyeler temel destektir. Üst tarafta da 1,25 – 1,30 seviyelerini de tekrardan test edebilir. Tabi önümüzdeki günlerde özellikle Yunanistan tarafına bakılacak. Yunanistan’ın eski borç planı ile yapılmış olan programa sadık kalacak mı, bu takip edilecek. Eğer bu taraftan iyi veriler gelirse Euro daha da güçlenecek." dedi.
RAHATLIKLA OLABİLİR
Son yaşanan düşüşler sonrasında 1 Euro'nun 1.1 Dolar gibi bir seviyeye geldiğini ifade eden Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk ise Ünay ve Özarslan'ın aksine 1 Euro-1 Dolar eşitliğinin olabileceğini rahatlıkla dile getiriyor.
Euro-dolar paritesinde bu seneki hedeflerinin 1,10 olduğunu, 1,10’ların altına inilmesi halinde ise 1’lerin görüleceğini söyleyen Türk şöyle konuştu, " Olduğu zamanlar olmuş hatta altında değerler gördüğümüz zamanlar da vardı. Tümüyle temel gelişmeler akabininde olabilmesi mümkün. Ayrıca Yunanistan’ın ben Avrupa Birliği’nden ayrılabileceğini de düşünmüyorum. Avrupa Merkez Bankası’nın almış olduğu parasal genişleme kararının orta vadede ekonomiler üzerinde etkisinin olup-olmayacağı yönündeki beklentiler ve Yunanistan ile ilgili gelişmeler takip edilecek. Ama Yunanistan tarafında ekonomileri bozacak bir gelişme ben beklemiyorum. "
FED'E DEĞİL JAPONYA'YA BAKILMALI
1 Euro- 1 Dolar olur mu? tartışmalarına "0,80 dahi olur." cevabı ile yanıt veren Global Menkuller Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Yani şimdi esasında Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemesini FED’e bakarak yorumlaktansa Japonya’ya bakıp yorumlamak daha mantıklı olur. ECB, parasal genişlemeyi FED gibi değil Japonya gibi gerçekleştiriyor. Burada enflasyon hedefini hem yüzde 2’ye hem de büyümeyi yükseltmek için parasal genişleme yapıyor. Japon yenine baktığımız zaman 86’lardan gelen ve hala 117-118 olmak üzere değer kaybı içinde olan bir Japon yeninden bahsediyoruz. O yüzden buradaki değer kayıplarını yüzde 10’luk bantlar içerisinde değil daha geniş bantlar içerisinde değerlendirmek gerekiyor. " diye konuştu.
1 DEĞİL DAHA AŞAĞISINA BAKMAK LAZIM
Burada Avrupa Merkez Bankası’nın 2016 Eylülüne kadar gerçekleştireceği bir parasal genişlemenin söz konusu olduğunu ve bu süre içerisinde FED'in 6-7 defa faiz arttıracağını vurgulayan Uskuay, ''FED’in faiz arttırması, bilançosunu daraltması daha alt seviyeleri görmesi gayet normal olacaktır. Avrupa Merkez Bankası ayrıca faiz indirecek. Varlık alımlarına başladığı zaman faizler ECB’nin borçlanma faizinin aşağısına gelecek. O yüzden sadece FED’in aksiyonun değil, ECB’nin de faizleri düşüreceği bir yılın içerisindeyiz. Aynı zamanda diğer merkez bankaları da faizleri indirecek. Böylece Amerikan doları daha da genişleyecek. O yüzden burada 1 mi değil, daha aşağılar olabilir mi ona bakmak lazım. Çünkü arada yüzde 12’lik bir fark var.'' diye konuştu.