Tgrt Haber

Uzmanlar yatırım araçlarının karnesini açıkladı! 2023’ün parlayan yıldızı ‘altın’ oldu

27 Aralık 2023 10:32 - Güncelleme : 27 Aralık 2023 10:42
Uzmanlar yatırım araçlarının karnesini açıkladı! 2023’ün parlayan yıldızı ‘altın’ oldu

Tüm dünyada ekonomi 2023 yılına imzasını attı. Yeni yıla sayılı günler kala uzmanlar yatırım araçlarının karnesini açıkladı. Peki, 2023’te en çok ne kazandırdı? İşte altın, gayrimenkul, otomobil ve dolarda kazanç karnesi…

2023 yılı boyunda milyonların gözü kulağı ekonomideydi. Özellikle yatırımcı anbean hem küresel hem de yurt içinde ekonomik gelişmeleri yakından takip etti. Yatırım yapabilenlerin pek çok 2023’te kazançlı çıktı.

2023’TE EN ÇOK NE KAZANDIRDI?

Uzmanlar 2023 yılında rekorlar kırıldığını bunun da en başında otomotiv pazarının geldiğini ifade ediyor. 1 milyon adedi geçen otomobil​ satışlarının ardından satışta en çok rekor kıran ikinci yatırım aracı ise gayrimenkul​ oldu. Satışlar hem konutta hem araçta yükselirken, hisse senetleri ve altında da hem satış hem de getiri rekoru kırıldı.

ALTININ ‘ALTIN’ YILI OLDU

Getirilerine bakıldığında 2023 yılının parlayan yıldızı altın​ oldu. Altın enflasyona yenilmedi ve en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Sene başında gram altın 1000 liranın hemen üzerindeyken, sene sonuna gelindiğinde 2 bin liraya merdiven dayadı. “Hem jeopolitik riskler hem de Fed’in faiz artırımları altında önemli bir getiri sağladı. Yatırımcısına enflasyonun üzerinde kazandırdı.

İKİNCİ EN ÇOK KAZANDIRAN: OTOMOBİL

2023 yılının en çok kazandıranlar listesinin ikinci sırasında otomobil bulunuyor. Araç piyasası değerine neredeyse yüzde 70 değer kattı. Geride bıraktığımız yılda araç piyasası yatırım aracı haline dönüştü.

Uzmanlar yatırımda en çok kazandıranların üçüncü sırasında ise gayrimenkulü gösterirken, dördüncü sırada ise doların olduğunu belirtiyor. Enflasyonun altında kalan dolar​ 2023’te yüzde 55 kazanç sağladı. Doların geriye dönük yatırımcısına kaybettirdiğini belirten uzmanlar 2023 yılında hem doları, hem altını hem gayrimenkulü hem de otomobilin çok çok üstünde kazandıran, katlayan araç ise borsa​ oldu.

2024’ÜN GÖZDE YATIRIM ARACI NE OLACAK?

Uzmanlara göre 2024’te altın değerine değer katmaya devam edecek. Özellikle hisse senetlerinde değer kazancı beklenirken yatırımda ‘güvenli liman’ altın 2024 listesinin başında yer alıyor. OVP’ye göre dolar kuru 2024’te 34 TL, 2025’te 43 TL olması bekleniyor.

2024 TASARRUF DEVRİ OLACAK

Uzmanların 2024 için asıl uyarısı da tasarruf yönünde oldu. Uzmanlara göre 2024’te devir tasarruf devri olacak. Küçük de olsa birikim yapma önerisinde bulunan uzmanlar, küçük yatırımcıya hisse senedi hesabı açmalarını ve birikimleri değerlendirme tavsiyesinde bulunuyor.

Kaynak: Showhaber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...